Birleşik Kamu-İş’e Göre Gıda Enflasyonu %100
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, verilerini halkın en fazla tükettiği 64 temel gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak hazırlıyor.Aralık 2023 raporunda dünya genelinde düşmeye devam eden gıda fiyatlarının Türkiye’de 43 aydır aralıksız arttığına dikkat çekildi.Buna göre aralıkta gıda fiyatları bir önceki aya göre yüzde 6,2 oranında arttı. Gıda fiyatlarındaki yıllık artışsa yüzde 100,2 oldu.
İki Yılda Yüzde 670 Oranında Artış Oldu.
"Yanlış ekonomik politikaların gıda fiyatlarında tetiklediği artış, ülkedeki açlık ve yoksulluk riskini giderek büyütüyor” ifadesinin kullanıldığı raporda yer alan tespitler şöyle:
* Türkiye’nin, bu yanlış politikalarla yıllarca sürecek bugünkü enflasyon sarmalına sürüklendiği Eylül 2021’den bu yana gıda fiyatları yüzde 670 oranında arttı. Diğer bir ifadeyle Eylül 2021’de 100 liraya satın alınan bir gıda sepeti için vatandaşlar bu yıl aralık ayında 670 lira ödemek zorunda kaldılar.
* 2022’de yüzde 179,3’e kadar yükselen gıda fiyatlarındaki yıllık artış bu yıl haziran ayına kadar baz etkisiyle, diğer bir ifadeyle bir önceki yılın aynı aylarında gıda fiyatlarında yaşanan artışın bu yılın aynı ayındaki artıştan yüksek olması nedeniyle düşüş eğilimindeydi. Ancak bu yıl temmuz ayından başlayarak aylık artışlar yeniden önceki yılın aynı ayındaki artış oranının üzerinde seyretmeye ve dolayısıyla da yıllık enflasyon yeniden yükselmeye başladı.
* Haziranda yüzde 80,5’e indikten sonra temmuzda yüzde 92,2’ye çıkan gıdadaki yıllık enflasyon, ağustosta yeniden yüzde 100’ün üzerine yükselmişti. Eylülde yüzde 107,1’e ekimde yüzde 108,2’ye çıktı. Kasımda yüzde 104,1’le, aralıkta da yüzde 100,2 ile üç haneli oranlarda kalmaya devam etti.
Dünya'da Gıda Fiyatları Düşerken Bizde Yükseliyor.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) açıkladığı verilere göre küresel gıda fiyatları endeksi üst üste sekiz aydır geriliyor. Türkiye’deyse gıda fiyatları sürekli yükselişte. Öyle ki gıda enflasyonu marttan ekime kadar yaklaşık 29 puan arttı.
FAO’nun endeksinde tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimler izleniyor. 1996’dan beri tutulan endekste, iki yıl önceki revizyonla 2014-2016 döneminde oluşan fiyatlar sıfır noktası kabul edilmeye başladı. Endeksin kasımda 135,7 değerini alması, sıfır noktasına göre fiyatların seviyesini gösteriyor. Enflasyondaysa aylık veya yıllık fiyat artışları aktarılıyor.