Eğitim Sen Gebze: 'Kararname Gelene Kadar Ücretli Çalışın' Deniliyor

Eğitim Sen Gebze Şubesi, Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) plansız ve programsız davranarak yeni atanan öğretmenleri mağdur ettiğini söyledi. 20 bin sözleşmeli öğretmenin haklarının gasbedilerek ücretli öğretmenlik dayatmasının kabul edilebilir olmadığını ifade eden Eğitim Sen Gebze Şube Yürütme Kurulu, konuyla ilgili bir basın açıklaması yaptı.

  "KARARNAME GELENE KADAR ÜCRETLİ ÇALIŞIN"

"Bilindiği üzere 20 bin sözleşmeli öğretmenin atama takvimi 29 Haziran tarihinde MEB tarafından ilan edilmişti. Bu takvim, 1 Eylül'de atama sonuçlarının açıklanması kısmı ile sonlandırılarak açıklandı. Meslektaşlarımız öğrencilerine, öğrencilerimiz öğretmenlerine kavuşmayı beklerken MEB’in yıllardır hukuki, pedagojik, eşitlik ilkelerini yok sayan adaletsiz bir süreç olarak sürdürdüğü güvenlik soruşturması kısmının takvimde bulunmaması dikkat çekiciydi.

Mevzuata göre sonuçların ilanından sonra, kararnamelerin illere gönderilmesi ile birlikte göreve başlayacak eğitim emekçileri, tebligat beklemeden Milli Eğitim Müdürlüklerine bizzat giderek göreve başlama işlemlerini yapabilirdi. Ancak 10 Eylül itibariyle illere kararnameler gönderilmediği gibi, bölgemizde ve atamaların önemli bir bölümünün yapıldığı İstanbul'da okul müdürleri sözleşmeli öğretmen arkadaşlarımızı arayarak "Eğitim öğretim aksamasın, kararname gelene kadar ücretli çalışın" demektedir."

 

"ATAMALAR PLANSIZ, PROGRAMSIZ YAPILMIŞTIR"

"Yaşanılan durum göstermektedir ki MEB sözleşmeli öğretmen atamalarını 2022-2023 eğitim öğretim yılı takvimini dahi göz önünde bulundurmadan plânsız, programsız bir şekilde hayata geçirmiştir. Yaşanılan bu durum hem meslektaşlarımızın hem de öğrencilerimizin hakları açısından telafisi olmayan sonuçlara yol açacaktır. MEB ve MEB’e bağlı kurumlar asli sorumluluklarından kaçarak, erteleyerek sorunu çözemez.

Sorunun çözümü için MEB 20 bin sözleşmeli öğretmen arkadaşımızı derhal göreve başlatmalıdır. Kararnameler güvenlik soruşturması gerekçesi ile gönderilmiyorsa atama takviminde yer almayan bu durum MEB tarafından kamuoyuna açıklanmak durumundadır.

Kararnameler, atama takvimine alınmayan, iktidarın "makbul memur" yaratma yöntemi olan, güvenlik soruşturması yapılması için mi bekletiliyor?

Güvenlik soruşturması atama takvimi oluşturulurken unutuldu mu?

Unutulmuş olması ayrı bir zafiyettir ve sonuçları eğitim hakkından mahrum kalarak yaşayacak öğrencilerimiz ile özlük hakları gasp edilerek yaşayacak 20 bin eğitim emekçisi için kabul edilebilir değildir.

20 bin sözleşmeli öğretmen hakları gasp edilerek ücretlilik dayatması ile karşı karşıya bırakılmıştır. Ücretli öğretmenlik dayatmasındaki arkadaşlarımız, asgari ücretin altında koşullarda, başta İstanbul gibi bir metropol ve yaşadığımız kent Gebze'de bu koşullarda nasıl görevine başlayacak ve nasıl geçinecektir?

Tüm bu soruları MEB bir an önce kamuoyu ile cevaplamak zorundadır."

 

"GÜVENLİK SORUŞTURMASI HUKUKSUZLUĞUNA SON VERİLMELİDİR"

"Güvenlik soruşturmasının hukuki, pedagojik, etik bir dayanağı bulunmamaktadır. Yıllardır atama bekleyen öğretmen arkadaşlarımıza yapılmış büyük bir haksızlık ve hukuksuzluktur. Güvenlik soruşturması hukuksuzluğu tüm toplumsal kesimler, kamuoyu tarafından da reddedilmektedir. Güvenlik soruşturması hukuksuzluğuna son verilmelidir.

Sözleşmeli, güvencesiz çalıştırılmanın temel istihdam biçimi haline getirilmesini de güvenlik soruşturulması hukuksuzluğunun sürdürülmesini de kabul etmiyoruz. Eşit işe eşit ücret, eşit haklar güvenceli çalışma koşulları tüm eğitim emekçilerinin en temel hakkıdır."

 

"ÖĞRENCİLERİMİZİN EĞİTİM HAKKI, EĞİTİM EMEKÇİSİ ARKADAŞLARIMIZIN ÖZLÜK HAKKI İÇİN..."

"Öğrencilerimizin eğitim hakkı, eğitim emekçisi arkadaşlarımızın özlük hakkı için 20 bin sözleşmeli öğretmen derhal göreve başlatılmalıdır."