Eğitim Sen "Öğretmenlik Meslek Kanunu İptal Edilmeli"

AKP hükumetinin yaz boz tahtasına dönüştürdüğü eğitim sistemine bir yenisini eklediği Öğretmenlik Meslek Kanununa karşı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) kanunun iptal edilmesi ve öğretmenler arasında ayrışmalara neden olacak haksız sınav dayatmasına karşı tüm şube başkanlarının katılımı ile Ankara'daki sendikanın genel merkesinde toplandı. Genel merkezden çıkarak MEB önüne yürümek isteyen şube başkanlarını binayı kuşatarak dışarı çıkmasını ve yürümesini engelleyen polisin müdahelesini protesto etmek için sendika şubelerinin bulunduğu tüm İl ve İlçelerde sendika yöneticileri tarafından eş zamanlı basın açıklaması yapıldı. 

 

 

Eğitim Sen Gebze Şubesi, Kent Meydanında Siyasi Parti,Sendika ve STK'lar ve yurttaşların katılımı Genel Merkez tarafından kaleme alınan  basın duyurusu yapmak ve öğretmenlere yönelik baskıları protesto etmek üzere ülke genelindeki eş zamanlı basın açıklamasını gerçekleştirdi.

Şube yöneticilerinin okuduğu ortak basın açıklaması şöyle; 

Öğretmenlik Meslek Kanunu İptal Edilmeli, Öğretmenlere Angaryaya Dönüşen Seminer-Sınav Süreci Durdurulmalıdır! Ekonomik ve Özlük Hak Kazanımları Ayrımsız Uygulanmalıdır!

Siyasi iktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimin asli bileşenlerinin görüşünü almadan, masa başında hazırlanmış meslek kanunu ile eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını tek taraflı olarak düzenlemiştir. 

Bu kanun, muhatabı olan öğretmenlerin iradesi dışında, onların hakları ve taleplerini dikkate almadan hazırlanmış, eğitim emekçilerinin bütün eleştirilerine rağmen, yandaş sendikanın desteği ile iktidar tarafından yasalaştırılmıştır. 

Anayasa Mahkemesi süreci devam ederken yönetmelik yayınlanmış ve öğretmenlik kariyer basamakları sürecinin uygulamasına başlanmıştır. Anayasa Mahkemesi’nin bir an önce bu haksız süreci durdurmaya yönelik olarak karar sürecini hızlandırmasını talep ediyoruz. Ayrıca sendikamız tarafından yönetmeliğin bütün maddelerine ilişkin Danıştay’a açılan iptal davası da kamu vicdanını yaralayacak eşitsizlikler ortaya çıkmadan bir an önce sonuçlanmalıdır. 

Eğitim Sen olarak, kanuna dair sürecin en başından bugüne itirazlarımızı yükselttik.

 Ne yandaş sendika gibi kanunu desteklemiş ne de iyileştirmeler ile kısmi düzenlemeler talep ettik. Kanuna muhalefet eder gibi gözüküp üyelerini sınava hazırlama tutumuna da girmedik. Eğitim emekçilerinin bu kanun ve yönetmelik kapsamında angaryaya dönüşen, seminer kıskacına alınmasına da sınava da kariyer basamaklarına da karşı olan sendikamız,  bu kanunun ve yönetmeliklerin bir an önce iptal edilmesini, öğretmenlere yaşatılan anlamsız, nitelik kazandırmayan ve tersine öğretmen emeğini değersizleştiren bu sürecin bir an önce durdurulmasını talep etmektedir. 

Ekonomik krizin derinleştiği bu dönemde eğitim emekçilerinin ekonomik ve özlük hak kazanımlarının kariyer basamaklarına ve sınavlara endekslenmesi asla kabul edilemez. 

Mevcut meslek kanunu öğretmenlerin ihtiyaçlarını karşılamadığı gibi çalışma barışını ve iş güvencesini ortadan kaldıracaktır. Metropol şehirlerde ve kentimizde ortalama kiranın öğretmen maaşıyla aynı olduğu koşullarda yaşıyoruz ve tüm emekçiler gibi barınma sorunumuz var. Eğitim

Emekçileri olarak lojman veya kira yardımı talep ediyoruz.

Eğitim Öğretime Hazırlık Ödeneğinin, Ayrımsız Bütün Eğitim ve Bilim Emekçilerine Bir Maaş Tutarında ve Yılda İki Kez Ödenmesi Sağlanmalıdır
2020 yılında 1210 TL, 2021 yılında 1250 TL olarak verilen eğitim ödeneği, günümüz enflasyon oranları ve kırtasiye kalemlerindeki ciddi artışlara rağmen, yandaş sendika sayesinde 2022 yılında sadece 1325 TL olarak ödenecektir. Ekonomik krizin geldiği düzey ve enflasyon oranları dikkate alındığında bu rakamın çok yetersiz olduğu açıktır. Gerekli düzenlemeler bir an önce yapılmalı ve eğitim öğretime hazırlık ödeneğinin, ayrımsız bütün eğitim ve bilim emekçilerine bir maaş tutarında ve yılda iki kez ödenmesi sağlanmalıdır.

İdareci atamalarında mülakat ve yandaş kadrolaşma sorunu devam ediyor.

Ataması yapılmayan yüzbinleriz, ücretli öğretmenlik adı altında köleleştiriliyor, özel okullarda güvencesiz ağır koşullarda çalışıyoruz…
Yani bizim, eğitim emekçilerinin, gerçek sorunları ve gündemleri var. Hiyerarşik olarak oluşturulan kariyer basamaklarını reddediyoruz. Dolayısıyla saydığımız hiçbir sorunumuzun çözümünü içinde barındırmayan bu düzenlemeyi meslek kanunu olarak kabul etmiyoruz, kabul etmeyeceğiz.

Öğretmenlik meslek kanunu, ILO ve UNESCO tarafından 5 Ekim 1966’da kabul edilen “Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı’na uygun şekilde düzenlenmelidir.

Üreten Biziz, Yöneten Biz Olacağız!

Söz, Yetki, Karar Çalışanlara!

Yaşasın örgütlü mücadelemiz!

Eğitim Sen Gebze Şubesi