İki Ülke Daha Schengen Bölgesine Tam Üye Oldu.
Avrupa Birliği üyesi Romanya ve Bulgaristan, Schengen bölgesine tam üye olarak kabul edildi. Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Macaristan liderliğinde bugün gerçekleştirilen AB İçişleri Bakanları Konseyi toplantısında Schengen oylaması yapıldı. Bakanların oylarıyla alınan kararla daha önce Schengen bölgesine kısmen dahil olan Bulgaristan ve Romanya'nın tam üye ülkeler olması kabul edildi.
"AVRUPA'NIN TAMAMI İÇİN BÜYÜK BİR ZAFER"
Macaristan AB Konseyi Dönem Başkanlığı tarafından sosyal medyada yapılan açıklamada, "İçişleri bakanları, 1 Ocak 2025'ten itibaren Bulgaristan ve Romanya ile kara sınırlarındaki kontrolleri kaldırma kararını az önce onayladı. Bulgaristan, Romanya ve Avrupa'nın tamamı için büyük bir zafer" denildi.
"BU ADIM AB'NİN TAMAMINA FAYDA SAĞLAYACAKTIR"
Macaristan İçişleri Bakanı Sandor Pinter, "Bulgaristan ve Romanya'nın nihayet Schengen'in tam üyesi olmaları tarihi bir an. AB üyesi bu devletlerle kara sınırlarındaki kontrollerin kaldırılması Macaristan Dönem Başkanlığı'nın en öncelikli hedeflerinden biriydi ve bunu bugün gerçeğe dönüştürdük. Bu adım, yalnızca Bulgaristan ve Romanya vatandaşlarına değil, AB'nin tamamına fayda sağlayacaktır" dedi. AB'ye 2007 yılında dahil olan Romanya ve Bulgaristan'ın katılımı ile Schengen bölgesine tam üye olan ülkelerin sayısı 29'a yükseldi.
AB ÜLKELERİ 2023 YILI SONUNDA KISMİ ÜYELİĞE ONAY VERMİŞTİ
Avrupa Komisyonu, 2011 yılında Bulgaristan ve Romanya'nın Schengen bölgesine katılmaya hazır olduklarını bildirmiş, ancak aralarında Avusturya'nın da bulunduğu bazı ülkeler düzensiz göç ve yolsuzluk gibi tereddütlerle buna karşı çıkmıştı. AB üyesi ülkeler, 2023 yılı sonunda Bulgaristan ve Romanya'nın Schengen bölgesine kısmen dahil olmasına onay vermiş ve 31 Mart 2024 tarihi itibarıyla hava ve deniz yoluyla seyahatte sınır kontrolleri kaldırılmıştı. İki Doğu Avrupa ülkesinin Schengen bölgesine tam üye olması ve kara sınırlarındaki kontrollerin de kalkması kararı, Avusturya'nın geçtiğimiz ay bu iki ülkeye yönelik vetosunu kaldırmasının ardından geldi.
Schengen Nedir?
Schengen, Avrupa Birliği üyeleri ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyelerini kapsayan bölgeye deniyor. Bu ülkeler; Belçika, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre ve Lihtenştayn olarak sıralanıyor. Ancak Avrupa Birliği’ne üye olup Schengen bölgesinde bulunmayan ülkeler de mevcut: İrlanda, Birleşik Krallık, Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan ve Kıbrıs.
Schengen ülkeleri arasındaki vize serbestisi sayesinde birlik üyesi ülkelerin vatandaşları, sadece kimlik ya da pasaportları ile bölge içinde seyahat edebiliyor. Bölge dışında kalan kişilerden ise vize talep ediliyor ise vize başvurusu yaparak istedikleri birlik üyesi ülkeler için işlemleri başlatabiliyorlar.
Schengen, aynı zamanda uygun kurumlarca verilen ve birliğe bağlı ülkeler içinde seyahat etmeye izin veren bir vize türüdür. Schengen bölgesini oluşturan ülkelere bu belge ile giriş yapılabiliyor. Şartlara bağlı olarak bu vize ile birden fazla ülke de ziyaret edilebiliyor