Zeynep Sudan “22 Yıldır Ülkeyi Kim Yönetiyordu?”
DEVA Partisi Kocaeli İl Başkanı Zeynep Sudan,Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin Kocaeli ziyaretinde deprem konusundaki konuşmasına karşı yaptığı açıklamda Bakan Özhaseki'ye sorular sordu.
DEVA Partisi Kocaeli İl Başkanı Zeynep Sudan "Bakan Özhaseki ilimize gelmiş, hoş gelmiş sefa getirmiş.Birde açıklamada bulunmuş Sayın Bakan."
Özhaseki, deprem hakkında “bundan sonra mühendislik hesaplarından başlayarak sıfır tolerans uygulanacak. Zamanında yapılan ihmallerin nelere mal olduğunu gördük. Bundan sonra çok dikkat edeceğiz” demiş.
Bakan Özhaseki konuşmasına şöyle devam etmiş “Üzerinde yaşadığımız bu Anadolu coğrafyası dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olarak geçiyor. Ama yerin altı hareketli. Deprem riski var. Kimse deprem olmaz diye düşünmesin her an her yerde olabilir. Büyük bir dikkatle bu işi sürdürmemiz icap ediyor. Bu işi yapmazsak çok elimizi dizimize vururuz. 99 depreminden sonra çıkan yönetmeliklere uygun şekilde yapılan binalar suistimale uğramamışsa emin olun bir şey olmaz.”!!!!
İşte tamda bu noktada soruyoruz Bakan beye, 22 yıldır ülkeyi siz ve sizin politikalarınız yönetiyor. “Suistimale uğramamışsa”derken neyi kastettiniz!!!
Yani sizin yerel yöneticileriniz bu konuda yeterli güveni size verememiş mi?Yoksa yeterli denetim yapılmadığınımı düşünüyorsunuz? Buradaki endişeniz kaygınız neden kaynaklı?
Birde “mühendislik çalışmalarında sıfır tolerans uygulanacak”demişsiniz.24 yıl içerisinde verilen yapı denetim ve ruhsatların yeterli mühendislik hesaplamalarından geçmediğimi düşünüyoruz?
99 Marmara depreminin kentte kalıntılarını geçen 24 yıla rağmen hala görebiliyoruz.Ağır hasarlı binaların tekrar bir şekilde yaşam alanı haline getirildiğinide tanıklık ettik o yıllar. 24 yıl sonra ancak başlayan kentsel dönüşüm çalışmaları yeterli değil.Bir çok mahalle, sokak, cadde kentsel dönüşüme biran önce geçmeli.Geçen bunca yıl içerisinde neden gerekli altyapı sağlanmadı.Yerel kurmaylarınız gerçekten deprem sonrası yapılan binalarda sıkı denetim sağladı mı?Bu konuda sanırım sizinde bizler gibi endişeleriniz ve şüpheleriniz var!
Bakanlık nezdinde denetimin yılda 1 olduğunu,Büyükşehir’in yılda 2-3 kez denetim yaptığını ve yapı denetim firmalarının üç günde bir denetleme yapıtığını biliyoruz.Peki zemin etütleri doğru yapılıyormu,yapılan zemin etütleri sıkı denetleniyor mu?
Sadece yapılar ile ilgili denetim kanunu var,yapılan zemin etütlerinin denetemi ile ilgili bir kanun henüz yok.Acilen bu konuda da bir caydırıcı veya önleyici yaptırımlar uygulanmalı.Aksi takdirde yakın zamanda yaşanan depremde Hatay ve Maraş’ta gördüğümüz zeminden kaynaklı binaların blok şeklinde devrilmesi gibi durumlarla karşı karşıya kalabiliriz.