İzmit Belediyesi Otizm Spor ve Yaşam Evi Kente Ödül Getirdi.
İzmit Belediyesinin Haziran ayında resmi açılışını yaptığı; otizmli bireylerin bilişsel ve fiziksel gelişimini sağlayarak yaşamsal becerilerini geliştirmeyi hedef edinen Kocaeli’nin ilk ve tek Otizm Spor ve Yaşam Evi, İzmit’e ödül getirdi
Otizmli bireylerin ve ailelerinin hayat standartlarının yükseltmek adına Haziran ayında resmi açılışı yapılan Otizm Spor ve Yaşam Evi, ilk eğitim dönemine başladı. 200’den fazla başvuru alan merkezde şeffaf bir kabul sürecinin ardından 50 otizmli birey eğitim almaya başladı. Kocaeli’de ilk ve tek olmasının yanı sıra Türkiye’de de sayılı örneği bulunan Otizm Spor ve Yaşam Evi, kente ödül kazandırmayı başardı.
Örnek Uygulamalar Arasına Girdi.
Otizm Spor ve Yaşam Evi, açılalı çok kısa bir süre olmasına karşın örnek uygulamalar arasında yer aldı. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) doğrultusunda yerel yönetimlerin projelerinin yer aldığı Marmara Belediyeler Birliği MARUF (Marmara Urban Forum) İyi Uygulama Çarşısı/Good Practise Showcase “İyi Uygulama Örnekleri” arasına girerek örnek uygulamalar arasına seçildi.
Otizm Spor Ve Yaşam Evinde Neler Var?
Otizm Spor Ve Yaşam Evi'nde Özel Eğitim Öğretmeni, Beden Eğitimi Öğretmeni ve Ergoterapist mezunu oluşan uzman kadrosu ile;otizmli çocukların ihtiyaçlarına yönelik bireysel becerileri geliştirmek ve etkileşim temelli spor aktiviteleri ile otizmli bireylere haftada iki gün olmak üzere 3-4 saatlik periyotlarla hizmet veriliyor.
Otizm Nedir Çeşitleri Neler?
Otizm, doğuştan olan, beynin ve sinir sisteminin farklı yapısından ya da işleyişinden kaynaklandığı kabul edilen nörobiyolojik bir bozukluktur. Başkalarıyla etkileşimde bulunmayı engelleyen ve kişinin kendi iç dünyasıyla baş başa kalmasına yol açan otizm, genellikle 3 yaştan önce ortaya çıkmakta ve bireylerin sosyal iletişim, etkileşim ve davranışlarını olumsuz olarak etkilemektedir.
Amerikan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan araştırmaya göre dünya genelinde 59 çocuktan biri otizmlidir. Ülkemizde otizm sayısı ile ilgili yapılan net bir araştırma yoktur. Önceki yıllarda yapılan araştırmalara göre 550 bin civarında otizmli bireyin Türkiye’de yaşadığı ve ilimizde ise 480’i kayıtlı olmak üzere 650’yi aşkın otizmli birey olduğu tahmin edilmektedir.
- Asperger Sendromu
Asperger sendromunun otizmden farkı, dil gelişiminde sorunlara rastlanmamasıdır. Diğer bir deyişle, Asperger sendromu otizmden daha hafif seyreden bir otistik spektrum bozukluğu kategorisidir. Asperger sendromunda da sosyal etkileşimde önemli sorunlar görülür. Ayrıca, ilgi ve davranış sınırlılıkları ve takıntıları da mevcuttur.
- Çocukluk Dizintegratif Bozukluğu
Çocukluk dizintegratif bozukluğu iki yaştan sonra başlar. Bozukluğun başlamasıyla, önceden edinilmiş yetiler hızla yitirilir. Çocukluk dizintegratif bozukluğu tanısı alan çoğu çocuğun zihinsel becerileri, ileri derecede zihin özürlü düzeyine kadar geriler. Bu çocuklar, birkaç yıl içinde, ileri düzeyde otizm tanısı alanlarla çok benzer hale gelirler. Tabloya, çoğu zaman, tuvalet kontrolü yitimi ve havaleler de eşlik eder. Çocukluk dizintegratif bozukluğuna, çok seyrek rastlanmaktadır. Ayrıca, bu tanıyı alan çocukların büyük bir bölümü erkektir.
- Rett Sendromu
Rett sendromu 6–18 aylar arasında başlar. Neredeyse yalnızca kızlarda görülen bu sendrom, kalıtsaldır. Sendromun başlamasıyla, tüm zihinsel, sosyal, iletişimsel ve devinsel beceriler geriler; ayrıca, denge bozuklukları ortaya çıkar. Rett sendromunun otistik spektrum bozuklukları arasında yer almasının doğru olmadığı yönünde görüşler vardır.
- Atipik Otizm
Atipik otizm, başka şekilde sınıflandırılamayan yaygın gelişimsel bozukluklar (PDD-NOS: Pervasive developmental disorders not otherwise specified) için kullanılan genel bir terimdir. Atipik otizm, otizm ya da Asperger sendromunun bazı özelliklerinin görülüp, bazılarının görülmemesi durumlarında; diğer bir deyişle, kuşkulu durumlarda konulan tanıdır. Örneğin, hafif otistik belirtiler gösterme durumunda ya da yüksek işlevli otizm özelliği gösterme durumunda, genellikle, atipik otizm tanısı konmaktadır.