Yayın Dünyası Wattpad Erişim Engeline Tepki Gösterdi.

Erişim engelini okuma ve yazma özgürlüğüne yönelik bir saldırı olarak değerlendiren meslek örgütleri, bu tür yasakların özellikle gençleri tedirgin ettiğine dikkat çekti. Türkiye’deki yayıncılara destek veren Uluslararası Yayıncılar Birliği de Türk yetkililere bilgi alma ve paylaşma hakkını koruyarak, Wattpad engelini kaldırması çağrısında bulundu.

Türkiye Yayıncılar Birliği, PEN Türkiye ve Türkiye Yazarlar Sendikası, Kanada menşeli hikaye yazma ve okuma sitesi Wattpad’e getirilen erişim engeline ortak bir açıklama ile tepki gösterdi. Ortak açıklamada ilk olarak özellikle genç yazarların keşfedilip kitaplarının yayımlanmasına yararı olan platformun kullanımı açısından Türkiye’nin dünyada 3. sırada yer aldığı hatırlatıldı. “Bugün ülkemizde Wattpad’den yetişen ve kitapları yayınevleri tarafından yayınlanmış, kitap fuarlarında, imza günlerinde uzun okur kuyrukları oluşturan pek çok genç yazarımız var” denilen açıklamada, “Ülkemizde pek çok erişim engeli deneyimimizden sonra şimdi de Wattpad’e mahkeme kararıyla erişimin engellenmiş olması son derece olumsuz bir durum yaratmaktadır. Ayrıca erişimin engellenme sebebine dair hiçbir açıklama yapılmamış veya belirtilmemiştir” ifadeleri kullanıldı.

‘HEM YAZMA HEM OKUMA HAKKINA MÜDAHALE’:

Meslek örgütleri, erişim engelini okuma ve yazma özgürlüğüne yönelik bir saldırı olarak değerlendirerek, şu ifadeleri kullandı: “Her zaman söylüyoruz, kitap dünyasının herhangi bir paydaşına getirilen bu tür engeller hem yazma hem okuma hakkına müdahale anlamına gelmektedir. İfade özgürlüğü ve bununla gelen okuma ve yayınlama özgürlükleri, demokratik toplum olmanın en belirleyici etkenlerindendir. Bu özgürlüklerin korunması gerekirken, aksine sürekli kısıtlayıcı durumlarla karşılaşmak, özellikle gençlerimizin özgür ve özgüvenli düşünmelerine engel olmakta, kendilerini rahatça ifade etme imkanlarını ortadan kaldırmakta ve genel olarak toplumda, günlük konuları konuşurken dahi tedirginlik hissi yaratmaktadır.” Wattpad, Ankara 10. Sulh Ceza Hakimliği’nin 12 Temmuz’da aldığı kararla erişime kapatılmış, Türkiye platforma yasak getiren ilk ülke olmuştu. Türkiye’de yetkililer yasak kararının gerekçesine ilişkin bir açıklama yapmazken, Wattpad’in sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada ise “Durumu ve Türkiye’deki Wattpad kullanıcılarının erişimini yeniden sağlama seçeneklerini gözden geçiriyoruz” denildi.

ULUSLARARASI PEN’DEN TÜRK MESLEKTAŞLARINA DESTEK

Türkiye’deki yayıncı meslektaşlarına destek veren Uluslararası Yayıncılar Birliği de Türk yetkililere Wattpad engelinin kaldırılması çağrısında bulundu. Uluslararası PEN yaptığı açıklamada, Türkiye’deki yetkililerin ‘Wattpad’e ve uluslararası insan hakları standartlarına aykırı yasalarla kısıtlanan diğer internet sitelerine yönelik yasağı derhal kaldırması’ gerektiğini belirtti. Örgüt ayrıca yetkilileri hem çevrimiçi hem de çevrimdışı bilgi paylaşma ve alma hakkını korumaya davet etti. IPA Yayınlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı Kristenn Einarsson da şunları söyledi: “Edebi bir platformun tamamının ayrım gözetmeksizin engellenmesi, yayınlama özgürlüğünün açık bir şekilde kısıtlanmasıdır ve Türkiye’de kitap basımının kısıtlanması yönündeki endişe verici eğilimi devam ettirmektedir. Yetkilileri derhal Wattpad’in engelini kaldırmaya çağırıyoruz.”