Rekabet Kurulu Visa ve Mastercard'a Soruşturma Açtı
Rekabet Kurulu, Visa ve Mastercard hakkında Türkiye'deki dijital cüzdan hizmetleri pazarında soruşturma açtığını duyurdu. İddialara göre, bu iki şirket çeşitli dışlayıcı eylemlerle rekabeti ihlal etti.
Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, küresel ölçekte ödeme sistemleri alanında hizmet sunan Mastercard ve Visa'nın, Türkiye'de faaliyet gösterdikleri şema ve dijital cüzdan hizmetleri pazarlarında çeşitli dışlayıcı eylemler aracılığıyla Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettikleri iddiasına yönelik yürütülen ön araştırma karara bağlandı.
KANUNU İHLAL ARAŞTIRMASI YAPILIYOR
Buna göre, Mastercard Incorporated kontrolünde bulunan Mastercard Europe SA, MasterCard Europe SA İstanbul İrtibat Bürosu ve Masterpass Teknoloji Hizmetleri AŞ ile Visa Inc. kontrolünde bulunan Visa Europe Limited, Visa Europe Services LLC ve Visa Europe Services LLC Türkiye Temsilciliğinden oluşan ekonomik bütünlük hakkında, faaliyet gösterdikleri şema ve dijital cüzdan hizmetleri pazarlarında çeşitli dışlayıcı eylemler aracılığıyla kanunu ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla soruşturma açılmasına karar verildi.
RAKİPLERE YÖNELİK ETKİSİ MERCEK ALTINDA
Kurul, soruşturma kapsamında, Türkiye'de ihraç edilen banka, kredi ve ön ödemeli kartların büyük çoğunluğuna sahip Mastercard ve Visa'nın şema hizmetleri pazarında kart ihraç eden teşebbüslerle kurulu dikey ilişkileri bağlamında fiili münhasırlığa sebebiyet verebilecek şekilde ayrı ayrı geliştirdikleri indirim/teşvik sistemlerinin, tek başına veya birikimli etki doğurarak pazarın rakiplere kapanma riski yaratıp yaratmadığını inceleyecek.
HAKİM DURUM KÖTÜYE Mİ KULLANILDI?
İnceleme kapsamında, Visa'nın dijital cüzdan hizmetleri pazarında üye iş yerlerinden oluşan alıcılarına getirdiği rakip sağlayıcılardan hizmet alınmamasına ilişkin rekabet etmeme yükümlülüğünün pazarda doğurduğu muhtemel rekabet karşıtı etkiler ile Mastercard'ın dijital cüzdan hizmeti pazarında yıkıcı fiyatlama başta olmak üzere rakiplerinin faaliyetini zorlaştıracak nitelikte çeşitli eylemlerle hakim durumunu kötüye kullanıp kullanmadığı da araştırılacak.
Öte yandan, Kurulca alınan soruşturma kararları, hakkında soruşturma açılan teşebbüslerin ya da teşebbüs birliklerinin kanunu ihlal ettiği ve yaptırımla karşı karşıya kaldıkları veya kalacakları anlamına gelmiyor.
Rekabet Kurumu’nun Görev ve Yetkileri Nelerdir?
Rekabet Kurumu, Rekabet Kanunu’nu uygulamakla yükümlüdür. Tekelleşme ve kartelleşmeyi önleme sorumluluğu vardır. Kanun’da kendisine verilen yetkileri kullanarak mal ve hizmet piyasalarındaki rekabetçi anlayış ve sürecin temini, devamı ve korumak gibi temel görevleri vardır. Bu çerçevede Rekabet Kurumu’nun amacı, görevlerini ve yetkilerini şöyle sıralayabiliriz:
* Piyasalarda ve satıcılar arasında rekabetin sağlanması ve korunması
* Piyasalarda rekabeti bozan, engelleyen ve kısıtlayan teşebbüsleri cezalandırma
* Rekabet kuralları ile çatışsa bile ekonomiye katkısı olan ve tüketicilere yararlı olduğu kanısına varılan anlaşmalara muafiyetler tanıma ve bu tür anlaşmalar için gerekirse ikincil düzenlemeler yapma
* Belirli bir büyüklüğün üzerinde gerçekleşen birleşme, devralma ve ortak girişimleri inceleyerek tekelleşmeyi önleme
* Kamu teşebbüslerin özelleştirilerek özel sektöre devredilmesi aşamalarını inceleme
* Devletin özelleştirerek terk ettiği alanlarda tekelleşmeyi önleme
* Rekabetin önüne geçecek veya rekabeti olumsuz etkileyecek kanun ve düzenlemeleri inceleyerek ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına görüş ve öneri bildirme, piyasalarda rekabet koşullarının zaafa uğramasının önüne geçme
* Mal ve hizmet piyasalarının serbest ve sağlıklı rekabet ortamını sağlama
* Rekabet Kanunu’nu uygulama, Kanun’da verilen görevleri yerine getirme
* Rekabetçi süreci koruyarak kaynakların etkin dağılımını sağlama
* Toplumsal refahın artırılmasına katkı sağlama
* Rekabet hukuku ve rekabet politikalarına yön verecek fikri açılımlar yapma