112'yi Gereksiz Meşgul Edenlere İçin Kanun Teklifi Komisyonda

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, 32 maddeden oluşan 'Bazı Kanunlar ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşmek üzere AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplandı. CHP'li milletvekilleri, komisyon toplantısına 'Darbeye hayır', 'Emekli memurun cebinden 22 ayda seyyanen 271 bin aldınız' yazılı dövizlerle katıldı. Kanun teklifinin usulü üzerine muhalefet milletvekilleri söz istedi. CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, kanun teklifinin tali komisyonlarda görüşülmeden Plan ve Bütçe Komisyonu'na getirilmesini eleştirerek, şu ifadeleri kullandı:

"Jet hızıyla bir kanun yapma pratiği var. Niye görüşülmedi? Burada maddelere tek tek baktığımız zaman şunu açık ve net olarak görüyoruz; elbette bir kısmı bunların Plan ve Bütçe Komisyonu'nu ilgilendiriyor ama Plan ve Bütçe Komisyonu'nu hiç ilgilendirmeyen, adalet, yargı, hukuk üzerinde düzenlemeler yapan bir kısım maddeler var. Bunların ilgili komisyonlarda görüşülmesi gerekirdi. İşin daha vahimi, 2 tane daha tali komisyona sevk edilmesi gerekirken, sevk edilmemiş" 

"Ülkemize zarar verdiğini düşünüyorum" 

İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta ise kanun teklifinin görüşme usulünün doğru olmadığını ve teklif yapılırken Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) dikkate alınmadığını söyleyerek, "Anayasa'ya aykırı olduğunu söylüyoruz ama tabii Anayasa Mahkemesi'nin bunları görüşmesi, iptali, tekrar vakit verilmesi, nereden baksanız 5-6 yıl alıyor. 2018'de yapılmış düzenlemeler var teklifte, muhtemelen hemen AYM'ye gidilmiştir. Ancak 7-8 yıl sonunda veya 6-7 yıl sonra geliyor. Buna inanmamak lazım; 'AYM iptal ederse etsin, biz yapalım edelim sonra bakarız' şeklindeki bir yaklaşımın, Türk devletine veya kurumlarımıza, ülkemize zarar verdiğini düşünüyorum. Bundan kaçınmak lazım ama maalesef ne iktidar partisi ne de iktidar partisinin uzun süredir atamış olduğu, getirmiş olduğu bürokratlar bundan kaçınmıyor" diye konuştu.

"Sistemin işlerliğini güçlendireceğiz" 
Ardından teklifin ilk imza sahibi AK Parti Sakarya Milletvekili Ertuğrul Kocacık, komisyon üyelerine sunum yaptı. Kocacık, teklifle Anayasa Mahkemesi'nin verdiği iptal kararlarının gereğini yerine getireceklerini ve uygulamada doğabilecek tereddütleri bertaraf ederek sistemin işlerliğini güçlendireceklerini söyleyerek, "Bu kanun teklifi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin kurumsal mimarisinin daha da sağlamlaştırılmasına ve milletimizin iradesiyle şekillenen bu sistemin hukuk zemininin daha da tahkim edilmesine katkı sağlayacaktır" dedi.

"112'yi meşgul edenlerin müeyyideleri arttırılıyor"
Anayasa Mahkemesi tarafından bazı düzenlemeleri iptal edilen 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'yle getirilen düzenlemelerin revize edileceğini ifade eden Kocacık, "Örneğin AYM iptal kararı ve uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesi doğrultusunda, 112 Acil Çağrı Merkezi'ni meşgul etmek amacıyla arayarak görevlilerle konuşan veya ısrarla çağrı bırakan kişilere uygulanan müeyyidenin artırılmasına ilişkin düzenlemeler yapılmıştır. Ayrıca bu teklif Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı teşkilatının, 174 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle 'Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği' şeklinde değiştirilmesi sonucu çeşitli kanun ve kanun hükmünde kararnamelerdeki bu hususa ilişkin uyum düzenlemelerini içermektedir. Özetle teklifimizde yer alan düzenlemeler, halihazırda mevzuatımızda ana hatlarıyla uygulaması devam eden ve AYM kararı ve gerekçesi doğrultusunda kanun yoluyla mevzuatımızda yeniden yer almasının sağlanması amaçlanan düzenlemelerdir. Ayrıca bakanlıklarda özel önem ve öncelik taşıyan konularda bakana danışmanlık yapmak üzere bakanın görev süresiyle sınırlı olmak üzere ve bakanın görevi sona erdiğinde görevi sona erecek bakan müşaviri kadrosunun ihdas edilmesi sağlanmış ve bu kadroların özlük hakları belirlenmiştir. Söz konusu düzenlemenin mevcut hali, AYM tarafından iptal edildiğinden bu düzenlemenin aynen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na dercedilmesi sağlanmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Kocacık, kanun teklifinde yer alan diğer maddeler ile ilgili şunları söyledi: "Bir diğer madde ile Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi Başkanlığı'nda ücret karşılığı kurum içi, talep halinde kurum dışı veya ikili anlaşmalar çerçevesinde yabancı ülkelerin diplomatlarına yönelik eğitimler kapsamında ders veren eğiticilere ödenecek ders ücretinin miktar esas ve sınırlarına ilişkin belirleme yapılmaktadır. Yine birbiriyle bağlantılı olarak 6087 sayılı 'Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda 3 maddede düzenleme yapılmaktadır.

Bu kapsamda, Adalet Bakanlığı müsteşarı, Hakimler ve Savcılar Kurulu'nu oluşturan üyeler arasından belirlenmekte, bu düzenleme neticesinde Adalet Bakanlığı müsteşarına verilen görevlerin Adalet Bakanlığı'nın bu işlerle görevlendirilen bakan yardımcısına verilmiş sayılacağına ilişkin hüküm yürürlükten kaldırılmaktadır.

Bununla birlikte, geçici madde olarak Adalet Bakanlığı müsteşarına verilen görevlerin anılan kadronun ihdas edilip bir atama yapılıncaya kadarki sürede Adalet Bakanı'nın belirlediği bakan yardımcısı tarafından yerine getirilmesine yönelik düzenlemeler yapılmaktadır." Komisyonda, teklifin maddeleri üzerinde görüşmeler sürüyor.