Türkiye'de Çevre ve Doğayı Savunmanın Maliyeti Çok Yüksek!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, geçtiğimiz yaz orman yangınlarından etkilenen İzmir’in Bayraklı ilçesindeki bazı ormanlık alanları orman sınırları dışına çıkaran kararı tartışılmaya devam ediyor. Söz konusu karar sonrası TEMA’nın da aralarında bulunduğu çevre örgütleri ve bazı vatandaşlar yürütmenin durdurulması için Danıştay’a başvurdu. Davaya bakan Danıştay 8. Dairesi bilirkişi keşfi yapılmasına karar verdi ancak keşif için 180 bin lira avans yatırılması gerektiğini davacılara tebliğ etti.

Avukat Arif Ali Cangı, bu rakamın hukuki süreci baltaladığını ve çevre mücadelesinin önünü tıkadığını vurguladı. Cangı, “İnsanlar dava açmaktan korkar oldu. Bu rakamlar için yasal bir düzenleme yok, mahkeme kendi belirliyor. Ayrıca Sinop Nükleer Santrali için de açılan davalarda üç dosya için 600 bin lira istendi. Bu kabul edilemez bir yük” diye konuştu.

‘ÇEVREYİ SAVUNMAK CEZALANDIRILIYOR’

Avukat Cangı, çevre davalarının kamu yararı taşıdığını ve Anayasa’nın 56. maddesiyle güvence altına alınan çevre hakkının fiilen engellendiğini söyledi. Mahkemelerin keşif masraflarını davacılardan talep etmesi yerine Adalet Bakanlığı’ndan karşılaması gerektiğini ifade eden Cangı, bu yükümlülüğün sonunda kaybeden taraftan tahsil edilmesi gerektiğini savundu. “Resen araştırma ilkesi gereği, keşif yapılması gerekiyorsa mahkeme bunun yolunu bulmak zorundadır” diyen Cangı, adli yardım sisteminin çevre davalarını kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesini talep etti. EGEÇEP olarak bu konuda kampanya başlatacaklarını duyurdu.

YANGIN SONRASI İMARA AÇILDI

Bayraklı’daki ormanlık alanlar geçtiğimiz yaz meydana gelen orman yangınlarında ağır zarar gördü. Yangınların ardından bu bölgelerin orman statüsü Cumhurbaşkanlığı kararıyla kaldırıldı. Karar, TEMA’nın açıklamasına göre yaklaşık 90 hektarlık alanın imara açılmasına neden oldu. Bu gelişme, doğa savunucuları tarafından Anayasa’ya aykırı olarak nitelendirildi.

DAHA ÖNCE DE İPTAL EDİLMİŞTİ

Bayraklı’daki tartışmalı alan, 30 Ekim 2020’deki Samos Depremi sonrası rezerv alan ilan edilerek yapılaşmaya açılmış, ancak Avukat Senih Özay’ın açtığı dava sonucu Danıştay yürütmeyi durdurmuştu. Ancak aynı alan yeniden orman sınırları dışına çıkarıldı. Yeni karar ile toplam 375 hektarlık alan orman statüsünden çıkarıldı. Söz konusu alan, 1995 yılında 65 kişinin hayatını kaybettiği Karşıyaka’daki sel felaketinden sonra ağaçlandırılmıştı. Ahırkuyu Deresi’nin taşması sonucu yaşanan trajedi sonrasında bölge, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Orman Bölge Müdürlüğü ve Ege Orman Vakfı’nın iş birliğiyle yeşillendirilmişti.

Kaynak: Karar Gazetesi