İSİG Raporuna Göre 2022’nin İlk Altı Ayında 842 İşçi Öldü
Kısa adı İSİG olan İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi her ay düzenli olarak ulusal ve yerel medya organlarıyla, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar ile sağlık kuruluşlarına intikal etmiş bilgilerden derleyerek hazırladığı 2022 yılının ilk Altı ayına ait iş cinayetleri raporunu yayınladı.
İSİG Meclisinin sayfasında yer alan rapordaki bilgilere göre 01 Ocak-30 Haziran tarihleri arasında en az 842 işçi iş cinayetinde hayatını kaybetti. Bu rakamın içinde kayıtlara ölüm sebebi olarak iş kazası belirtilmemiş ve kamuoyuna yansımamış olanlar yer almıyor.
İş Cinayetlerinin Aylara Göre Dağılımı
İstihdam Biçimine Göre İş Cinayeti Dağılımı
2022 yılının ilk altı ayında iş cinayetlerinin istihdam biçimlerine göre dağılımına bakıldığında 729 ücretli (işçi ve memur) ve 113 kendi nam ve hesabına çalışan (çiftçi ve esnaf) hayatını kaybetti. Yani ölenlerin yüzde 87’sini ücretliler yüzde 13’ünü ise kendi nam ve hesabına çalışanlar oluşturuyor.
İş Kollarına Göre İş Cinayeti Dağılımı
İnşaat, Yol işkolunda 165, tarım ve orman işkolunda 144,(69 işçi ve 75 çiftçi),taşımacılık işkolunda 98, ticaret, büro, eğitim ve sinema işkolunda 58, metal işkolunda 55, Belediye işkolunda 49, sağlık ve sosyal Hizmetler işkolunda 40 işçi hayatını kaybetti.
Madencilik işkolunda 34, konaklama ve eğlence işkolunda 32, Enerji işkolunda 30, savunman ve güvenlik işkolunda 22, gemi, tersane, deniz ve liman işkolunda 21, petro-kimya ve lastik işkolunda 19 işçi hayatını kaybetti.
Tekstil, Deri işkolunda 18, ağaç ve kâğıt işkolunda 11, çimento, toprak ve cam işkolunda 7,gıda işkolunda 6, basın, gazetecilik işkolunda 4, banka, finans ve sigorta işkolunda 2, iletişim işkolunda 1kişi hayatını kaybetti.26 işçi elde edilen veriler ışığında çalıştığı işkolu belirlenemedi.
2022 yılının ilk altı ayında iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı ise şöyle:
Trafik, servis kazası nedeniyle 165, ezilme ve göçük nedeniyle 155, yüksekten düşme nedeniyle 128, kalp krizi ve beyin kanaması nedeniyle 100 işçi hayatını kaybetti.
İntihar nedeniyle 46, Covid-19 nedeniyle 42, zehirlenme, boğulma nedeniyle 41, elektrik çarpması nedeniyle 40, şiddet nedeniyle 31,patlama ve yanma nedeniyle 29, nesne çarpması yada düşmesi nedeniyle 12, kesilme ve kopma nedeniyle 6 işçi hayatını kaybederken 47 işçinin ölüm nedenleri tespit edilemedi.
İş cinayetlerinin cinsiyetlerine göre dağılımı ise şöyle;
2022 yılının ilk altı ayında iş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımı şöyle:
14 yaş ve altı 5 çocuk işçi, 15-17 yaş arası 17 çocuk/genç işçi, 18-27 yaş arası 116 işçi, 28-50 yaş arası 416 işçi, 51-64 yaş arası 183 işçi, 65 yaş ve üstü 58 işçi, Yaşını bilmediğimiz 47 işçi hayatını kaybetti.
Üstteki tablodan da anlaşılacağı gibi 2022 yılının ilk Altı ayında iş cinayetlerinde ölen işçilerin örgütlülük oranı yok denecek kadar az olduğu görülmektedir
Şehirlere Göre Dağılımı
Yukarıdaki tabloya ek olarak işçi ölümlerinin diğer şehirlere göre dağılımı ise şöyle; 17 ölüm Şanlıurfa’da,15 ölüm Zonguldak’ta, 13’er ölüm Adana ve Balıkesir’de, 12 ölüm Sakarya’da 11’er ölüm Malatya, Sivas ve Hatay’da,10 ölüm Çanakkale’de meydana geldi.
9’ar ölüm Kahramanmaraş ve Trabzon’da, 8’er ölüm Adıyaman, Erzurum ve Rize’de, 7’şer ölüm Ağrı, Batman, Bolu, Diyarbakır, Eskişehir, Kütahya, Mardin, Siirt, Şırnak ve Tekirdağ’da, 6’şar ölüm Bilecik, Çorum, Düzce, Kastamonu, Kırıkkale ve Yalova’da, 5’er ölüm Burdur, Çankırı, Karabük, Ordu ve Uşak’ta gerçekleşti.
4’er ölüm Afyon, Karaman, Kırşehir, Sinop ve Tokat’ta, 3’er ölüm Artvin, Bartın, Edirne, Giresun, Hakkâri, Iğdır, Kırklareli, Nevşehir, Niğde ve Osmaniye’de, 2’şer ölüm Aksaray, Bingöl, Isparta, Kars ve Van’da, 1’er ölüm Ardahan, Bayburt, Elazığ, Kilis ve Muş’ta meydana gelmişken 22 kişinin ölümü yurtdışında gerçekleşti.
İSİG meclisinin raporun sonunda işçi ve emekçilere yaptığı çağrı şöyle;
“6331 Sayılı İş Sağlığı Güvenliği Yasası’nın Resmi Gazete’de yayınlanmasının üzerinden on yıl geçti. Bu süreçte 18 bin işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti, yüzbinlerce işçi yaralandı, birçok arkadaşımız sakat kaldı. Meslek hastalıklarına dair ise bir bilgimiz yok, zira tespiti yapılmıyor, gizleniyor.
Bu tabloda bize düşen görev ise örgütlenme. Ancak örgütlü işçi sınıfı, ölümleri ve yaralanmaları önleyebilir. İşçi sağlığı temelde işyerlerinde korunur. Diğer yandan barınma, ulaşım, beslenme, kentsel yaşam, ekoloji vb. tüm hayatımızı da kapsayan bir yelpazeyle işçi sağlığı mücadelesi devam eder. Yasalar ve yönetmelikler, bu mücadele yükselirse işçi lehine yorumlanabilir veya değiştirilebilir.
Bu noktada;
• Farklı işkollarından, mesleklerden işçiler olarak “sağlıklı ve güvenli yaşam” hedefiyle bir araya gelmeye;
• İş cinayetlerini, yaralanmaları, meslek hastalıklarını doğal bir sonuç olarak gören kapitalist sisteme karşı örgütlenmeye;
• İSİG mücadelesini, halk sağlığı ve ekoloji mücadelesi ile omuz omuza yürütmeye;
• Mücadele ederken devletten, sermayeden ve siyasi partilerden bağımsız, işçi sınıfının çıkarlarını temel almaya;
• Tüm işçilerin söz ve karar sahibi olduğu, kolektif bir üretimin pratikle sınandığı bir süreci hayata geçirmek için mücadeleye devam edeceğiz.
“İşçi sınıfı sağlıklı ve güvenli çalışmak, yaşamak için örgütlenmelidir” denildi.