Kadınlar HPV Aşısının Ulusal Aşı Programına Eklenmesini İstiyor

HPV aşısının Türkiye'de ulusal aşı programına dahil edilmesi TBMM gündemine taşınmıştı. Aşının bir dozu Türkiye'de 700 TL civarında. Üç doz yapılması gereken aşının toplam maliyeti böylece 2 bin lirayı geçiyor.

Rahim ağzı kanserini önleyen HPV aşısı son günlerde kadınların gündeminde. Genelde 3 doz olarak uygulanması gereken aşının toplam ücreti yaklaşık 2 bin TL cıvarında. Bu aşı Türkiye Ulusal Aşı Takvimine alınmadı. Aşının bedeli SGK tarafından karşılanmıyor.

Pek çok kişinin yüksek fiyat nedeniyle ulaşamadığı HPV aşısı ile ilgili kadın dernekleri ücretsiz olması için çağrı yapıyor, davalar açılıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'na açılan bir davada sigortalının kızına yaptırdığı HPV aşısından alınan bedelinin geri ödenmesini istemiş ve Mahkeme davayı kabul ederek aşı bedelinin dava tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalı kurumdan alınarak davacıya verilmesine hükmetmişti. 

Bu dava ile ilgili Ankara 13. İş Mahkemesi bilirkişi raporuna vurgu yaparak rahim ağzı kanserinin kadın ölümleri arasında yüksek bir orana sahip olduğunu tıbben bilindiğini belirtmiş ve gerekçeleri kararında şu ifadelere yer vermişti:

" Rapora göre davaya konu aşının uygulanması bu hastalığın neredeyse %100 önlenmesine neden olmaktadır. Bu itibarla kurumun bu aşının bedelini ödemesi sonradan bu hastalığa yakalanarak kanser tedavisi gibi pahalı bir tedavi ve masraflarla karşılaşmaya tercih edilmelidir. Toplum sağlığı ve insan hayatı her türlü olumsuz değerlendirmenin üzerinde tutulmalıdır. Sonradan rahim ağzı kanserine yakalanan hak sahiplerine tedavi için çok yüksek oranlarda sağlık yardımı yapılmasındansa bu uygulamanın aşı düzeyinde masrafları karşılanarak hastalığın önüne geçilmesi toplum yararına olduğu gibi kurumun da yararınadır. Bu nedenle davacının davası haklı görülmüş ve katkı bedeli dışındaki kısmın kurumdan tahsili isteğinin kabulü gerekmiştir."

Tüm Kadınlar Aşı İçin Mücadeleye Çağrıldı.

Sosyal Haklar Derneği de hazırladığı örnek dilekçeyle tüm kadınları HPV aşısının ücretsiz olması için dava açmaya çağırdı.
Konu ile ilgili derneğin yaptığı açıklama şöyle;

"Koruyucu sağlık hizmetlerini vermek devletin görevidir. Kanser tedavisinin maliyetini göze alan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun, koruyucu hizmet bedellerini ödememekte ısrarcı olması yanlış bir tercihtir".

"Sağlık ve yaşam hakkımız gereği HPV aşısı SGK tarafından karşılanmalıdır. Bu düzenleme yapılana kadar Sosyal Hukuk olarak, aşısını olmak isteyen bütün kadınları mücadeleye, dava yoluyla hak aramaya davet ediyoruz. Aşı ücretinin kendisine ödenmesine dair talebi SGK tarafından reddedilenler örnek dava dilekçemizi kullanarak dava açabilir."

HPV  Nedir?

HPV, benzer tipteki bir grup virüse verilen isimdir. Virüsün adı Human Papillomavirus olarak literatüre geçmiştir. HPV, en sık karşılaşılan cinsel yolla bulaşan virüsler arasındadır. Bu virüsün 100’den fazla türü bulunur. Bazı türleri siğil yaparken, bazı türleri rahim ağzı kanserine yol açabilir. Rahim ağzı kanseri vakalarının %99’unda HPV bulunmuştur. Ayrıca virüsün başka bazı kanserlere yol açtığı da bilinmektedir.

HPV Enfeksiyonu Tanısı Nasıl Konur?

HPV enfeksiyonları genellikle belirti vermez ve bu sebeple yakalanması güçtür. Düzenli muayene ve kontroller, erken tanı ve tedavi için aşıdan sonra en etkili yoldur. HPV tanısı, standart genital muayene ve pap smear testleri yoluyla konur. Pap smear testleri, özellikle rahim ağzı kanserlerinin erken tanısında kullanılan bir yöntemdir. Pap smear testinde, bölgeden alınan örnek analize gönderilir ve sonuçlar değerlendirilir. Olağan dışı bir sonuç halinde doktor gerekirse virüsün türünü belirlemek adına farklı testler isteyebilir.

HPV’nin türüne, kişinin yaşına ve sağlık durumuna bağlı olarak virüs, diğer pek çok viral enfeksiyonda olduğu gibi, bağışıklık sisteminin doğal süreci sonucunda vücuttan atılır ve kişi tedaviye gerek duymayabilir. Ancak yüksek risk taşıyan virüs türleri kendiliğinden iyileşmeyebilir ve çeşitli ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. 

Virüsün enfekte ettiği dokularda, anormal doku büyümeleri ve zamanla kansere yol açan lezyonlar gelişebilir. Bunlar yalnızca genital bölge ile sınırlı değildir. Enfeksiyon, virüsün türüne bağlı olarak cilt siğilleri, ses tellerinde siğiller ya da anüs, penis, vajina, vulva ya da gırtlak kanseri ile sonuçlanabilir.Bu zamana kadar yanlış bilinenlerden biri de virüsün yalnızca kadınları etkilediğidir. Ancak virüs erkekleri de etkilemekte ve erkeklerde siğillerin yanı sıra penis ya da anüs kanserine sebep olabilmektedir.Bu sebeple, en sık karşılaşılan HPV türlerine karşı aşılama, bu virüslerin toplumda bulaşma oranını ve buna bağlı olarak rahim ağzı ve diğer bazı kanserlerin görülme sıklığını azaltmada önemli bir rol oynar.