Demir Eksikliğini Gösteren 6 İlginç Belirti
Demir Eksikliğini Gösteren 6 İlginç Belirti
Kronik yorgunluk gibi tipik belirtiler dışında demir eksikliğini ve demir eksikliğine bağlı anemiyi gösteren sıra dışı belirtiler de vardır. İşte demir eksikliğinin 6 ilginç belirtisi.
Demir, besinler yoluyla alınması gereken çok önemli bir mikro besindir ancak beslenme yeterli kalitede ve dengeli olmazsa demir eksikliği ve buna bağlı anemi oluşabilir.
Gıdalarda iki tür demir bulunur. Hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunan hem demir ve bitkisel gıdalarda bulunan hem olmayan demir. Hayvansal gıdalardan gelen hem demirin vücutta emilimi çok daha iyidir, bu nedenle hayvansal gıdalar daha kaliteli demir kaynağı olarak kabul edilir. Demir emilimi ayrıca C vitamini ve hayvansal proteinlerin alımıyla artar.
Demir, insan vücudu için önemlidir, çünkü kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşımasına ve vücut dokularına oksijen sağlanmasına izin verir. Demir eksikliği, artan kanama, yetersiz beslenme nedeniyle ortaya çıkabilir ve ağır adet gören kadınlarda, hamile kadınlarda ve vejetaryen ve veganlarda yaygındır.
Demir eksikliği emilim bozukluklarından ve yetersiz beslenmeden de kaynaklanabilir. Takviyeler alınarak demir rezervleri yenilenebilir ancak, yeterli demir alımının temeli dengeli beslenmedir.
C vitamini demir emilimini artırıyor
C vitamini, yapısal olarak glikoza benzer ve çoğu hayvanda glikozdan sentezlenebilir. İnsanlar ise C vitamini sentezleyemezler ve onu yiyeceklerle almak zorundadırlar.
C vitamini demir metabolizmasına katılır ve enzimlerdeki demir ve bakır iyonlarının gerekli formda kalmasını sağlar. C vitamini vücutta kolajen oluşumu ve doku yenilenmesi için de gereklidir. C vitamini suda çözünen bir vitamindir ve bu nedenle her gün düzenli olarak alınması gerekir.
Demir eksikliğini gösteren 6 ilginç belirti #2
Vücudun demir ihtiyacı
Kadınlarda ve erkeklerde demir metabolizması farklıdır. Erkeklerde demir kaybı 24 saatte ortalama 1 mg iken kadınlarda 2 mg civarındadır. Kadınlarda günlük demir ihtiyacı bu nedenle erkeklere göre neredeyse 2 kat daha fazladır.
Ortalama bir diyet 10 ila 15 mg demir içerir. Ancak insan, besinlerdeki demirin sadece yüzde 10-15'ini kullanır, bu da besinlerden 1 ila 1.5 mg demir emildiği anlamına gelir. Bu nedenle, normal beslenen sağlıklı bir kişi, günlük demir kaybını telafi edecek kadar demir almalıdır.
Önerilen günlük demir alımı şu şekildedir:
7 ila 12 ay arası bebek: 11 mg
1-3 yaş: 7 mg
4-8 yaş: 10 mg
9-13 yaş: 8 mg
14-18 yaş erkekler: 11 mg
14-18 yaş kızlar: 15 mg
19-49 yaş erkekler: 8 mg
19-49 yaş kadınlar: 18 mg
50 yaş ve üzeri: 8 mg
Hamile kadınlar: 27 mg
Emziren kadınlar: 10 mg
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.