Gençlerde Obezite Oranı En Az Yüzde 17 Oldu.
Gençlerde Obezite Oranı En Az Yüzde 17 Oldu.
TÜİK verilerine göre gençler sebze-meyve yemiyor, obezite oranı artıyor ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları her geçen gün yok oluyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 15-24 yaş aralığındaki genç nüfusta obezite oranı düzenli biçimde artmaya devam ediyor. Genç nüfusun yüzde 2.5'i hiç meyve tüketmezken sebze tüketme sıklığı da düştü.
Türkiye’de gençler arasında obezite artıyor. Bu, gelecekte çok daha büyük sorunların habercisi olması bakımından önemli bir veri. Gençlikte sporsuz ve hareketsiz bir yaşam sürmek, sağlıklı ve dengeli beslenmemek, ileriki yıllarda şeker hastalığına yakalanma olasılığını arttırıyor. Şeker hastalığı ise ‘metabolik sendrom’ adı verilen bir dizi kronik hastalığın tetikleyicisi olabiliyor.
10haber'in haberine göre; Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre 2016’da genç nüfus içinde obezite oranı yüzde 3.8’di. Üç yıl sonra, 2019’da bu oran yüzde 4.6’ya yükseldi, 2022’de ise yükselişini sürdürdü ve yüzde 5 oldu.
Genç nüfusta obez öncesi oranı ise inişli çıkışlı seyir izledi. Gençlerde obez öncesi oranı 2016’da yüzde 16.7, 2019’da yüzde 18.2, 2022’de yüzde 17 oldu.
15-25 yaş aralığındaki genç nüfusun yüzde 2.5’i hiç meyve tüketmiyor. Yüzde 8.1’i haftada bir kereden az, yüzde 32’si haftada bir ila üç kere, yüzde 25.5’i haftada dört ila altı kere, yüzde 29.9’i ise günde bir kere ya da daha sık meyve tüketiyor.
Türkiye Sağlık Araştırması sonuçlarına göre 2019 yılında gençlerde günde bir kere ya da daha fazla sebze ya da salata tüketme sıklığı yüzde 49.1 iken bu oran 2022 yılında yüzde 35.1’e düştü.
Meyve ve sebzeler günde ne kadar tüketilmeli?
Uzmanlar “DSÖ verilerine göre günde 5 porsiyon (400 gr) sebze ve meyve tüketmek hayati öneme sahip” diyor araştırma da ise sağlıklı bir yaşam için tavsiye edilen “günde 5 porsiyon sebze ve meyve” miktarı olarak açıklıyor.
Sebze ve meyvelerin birçoğu besin öğeleri açısından zengin, düşük kalorili ve yüksek liflidir. Aşırı bir enerji almaksızın sebze ve meyvelerden günlük gereksinim duyulan vitamin ve minerallerin birçoğunu alabilirsiniz. Sebze ve meyvelerde bulunan A vitamini, E vitamini, C vitamini ve minerallerden selenyum ve çinko vücuttaki toksik öğelerle savaşan güçlü antioksidanlardır. Yeterli sebze ve meyve tüketimi kan basıncının düşmesine yardımcı olur ve kalp krizi geçirme riskini azaltır. Ayrıca tok tutma dereceleri yüksek olduğu için kilo kontrolünde yardımcı olurlar.
Sebze ve meyveleri farklı renkleri bir araya getirerek ya da gün içine farklı renkleri yayarak tüketin. Her farklı sebze ve meyve farklı besin öğeleri içerir. Ayrıca meyve ve sebzelere renk veren pigmentler vücut için farklı özelliklerde yarar sağlarlar. Özellikle sebzelerden havuç, maydanoz, lahana, ıspanak, domates ve pancar ile meyvelerden elma, portakal, ananas, şeftali, ahududu, çilek, böğürtlen ve yaban mersini kalp sağlığınızın devamlılığı için önemli biyoaktif bileşikler içerirler.
Konserve ve turşu yapılmış sebzeler yüksek oranda tuz içerdikleri için ve şeker ilave edilerek konserve veya reçel yapılmış meyveler kalp sağlığınız için iyi seçenekler değildir. Bu nedenle sebze ve meyveleri kendi suyunda pişirme, fırınlama veya ızgara yapma gibi sağlıklı pişirme yöntemleri kullanarak doğal halleriyle tüketin.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.