Öz Çelik-İş Sendikasında Şerafettin Koç'a Önemli Görev
Öz Çelik-İş Sendikasında Şerafettin Koç'a Önemli Görev
Öz Çelik-İş Sendikasının yapılan 15. Olağan Genel Kurulunda bölgemizdeki sendikal mücadelenin tanınmış ismi Şerafettin Koç Genel Başkan Yardımcısı seçildi.
HAK-İŞ Konfederasyonuna bağlı Öz Çelik-İş Sendikasının 15. Olağan genel Kurulunda iki adayın yarıştığı seçimde Mevcut Genel Başkan Yunus Değirmenci’nin listesinden seçime katılan sendikanın Gebze şubesi Başkanı Şerafettin Koç yıllardır sendikal mücadelesinde verdiği emeğin karşılığı olarak delegelerin tercihi ile Genel Başkan Yardımcısı seçildi.
İki listenin seçime katıldığı kongrede Öz Çelik-İş sendikasının mevcut Genel Başkanı Yunus Değirmenci ile Genel Başkan Yardımcısı Recep Akyel Genel Başkan seçilebilmek için yarıştılar.
Özçelik İş Sendikası'nın 15. Olağan genel kurulunda 260 delegeden 257 delege oy kullandı. Kıyasıya bir mücadelenin yaşandığı kongrenin ikinci tur oylamasında mevcut Genel Başkan Yunus Değirmenci 137 oy alarak seçimi kazandı. Diğer Genel Başkan adayı eski Genel Başkan Yardımcısı Recep Akyel ise 115 oy aldı.
Değirmenci'nin başkanlığında yeni yönetim Genel Başkan Yardımcıları Bayram Altun, Mustafa Kılıç, Şerafettin Koç ve Aydın Baysal'dan oluştu.
Halen Öz Çelik-İş Sendikasının Gebze Şube Başkanlığı görevini yürüten Şerafettin Koç'un Genel Başkan Yardımcılığına seçilmesi sonrasında her iki görevi birliktemi yürüteceği yoksa Şube Başkanlığını bırakıp birakmayacağı önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.
Öz Çelik-İş Sendikasının Kısaca Tarihçesi
* Çelik İş (Çelik Sanayii İşçileri Sendikası) 17 Kasım 1965 tarihinde kurularak geçici yönetim kurulu oluşturuldu.
* Çelik-İş 04 Aralık 1966 tarihinde 1. Olağan Genel Kurulu yapıldı. Bu kurulda Türk-İş’e üye olma kararı alındı.
* Çelik-İş’in 21-24Aralık 1973 tarihinde yaptığı 4. Olağan Genel Kurulda Çelik-İş’in kendini fesh etmesi ve Genel Başkanlığını Enver KAYA’nın yaptığı Türk Metal’e katılması görüşmeleri reddedilerek Çelik-İş’in tüzel kişiliğini koruma kararı alındı. Bu kararla Çelik-İş, Türk-İş Konfederasyonunun dışında kalmış oldu.
* Çelik-İş Sendikası tarafından 25 Eylül 1974 tarihinde Türk-İş’e üyelik başvurusu yapıldı. Türk-İş’in cevabi yazısında ise üyeliğin Türk Metal’e iltihak yolu ile olabileceği öngörüldü.
* Çelik-İş ve Türk Metal Yöneticilerinin 03 Mart 1975 tarihinde imzaladıkları protokolle Halil TUNÇ’un geçici Genel Başkanlığında yeni bir sendikanın kurulmasına ve bu sendika çatısı altında birleşmeye karar verildi.
* Çelik-İş’in 21 Aralık 1976 tarihindeki 5. Olağan Genel Kurulda gündemin 8. maddesi Türk Çelik Metal Sendikası’na iltihak ve fesih idi. Genel Kurul salonunda bulunanların salt çoğunluğu ile yeni sendikaya katılma kararı alındı. Bu konuda yürütme ve yönetim kurulları yetkili kılındı. Ancak yürütme ve yönetim kurulları katılma kararının tüzükte ön görülen 2/3 çoğunlukla değil, mevcutların salt çoğunluğu ile alındığına dikkati çekerek Çelik–İş Sendikası’nın tüzel kişiliğinin devamı kararı alınarak Genel Merkezinde Ankara’ya taşınması önerisi kabul edildi.
* 17 Ocak 1991tarihinde 20758 Sayılı Resmi Gazetede Sendikaların iş kollarına göre üye istatistiği yayınlandı. Çelik-İş, 40.093 üye sayısı ve % 8,97 oranı ile iş kolu barajının altında kalmasından sonra Hak-İş Konfederasyonu, Çelik-İş Sendikası’nın Özdemir-İş Sendikası ile birleşmesine mani olan bütün hukuki engellerin aşılmasını sağlayarak Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Necati ÇELİK’in öncülüğünde yapılan protokol gereği her iki sendikanın Hak-İş çatısı altında Özçelik-İş Sendikası adı ile eşitlik ilkelerine uygun birleşme kararı alındı.
* Çelik-İş ve Özdemir-İş 22-23-24 Şubat 1991tarihinde Olağanüstü Genel Kurulları yapıldı. Çelik-İş kendini fesh edip Özdemir-iş Sendikası’na iltihak kararı aldı. Özdemir-İş iltihak kararını kabul edip Özçelik-İş Sendikası adı altında yeni Yönetim Kurulunu oluşturdu.
* 5 Nisan 1994 Hükümetin Özelleştirme kararlarıyla birlikte alınan ekonomik tedbirler sonrasında kapatılmasına karar verilen Kardemir’i yapılan yoğun eylem ve görüşmeler sonrasında sembolik bir rakamla Türkiye sendikal tarihinde bir ilk gerçekleştirilerek işletme sendikaya devri sağlanarak kapatılması önlenmiş oldu.
* 2005 yılında Seydişehir Eti Alüminyum Tesislerinin kapatılmaması için sendika tarafından verilen mücadele toplumun her kesiminden destekle aldı.
* Ali Cengiz GÜL’ün 02.08.2016 tarihi itibari ile Genel Başkanlıktan ve Yönetim Kurulu üyeliğinden ayrılması sonrasında sendikanın Ana Tüzüğü gereği Genel Yönetim Kurulu toplanarak yeni görev dağılımını yapmış ve Genel Başkan Yunus DEĞİRMENCİ seçilmiştir.
* 14. Olağan Genel Kurulunda alınan karar ile Sendikanın “ÇELİK-İŞ SENDİKASI” olan kısa adı “ÖZÇELİK-İŞ SENDİKASI” olarak, uzun adı “ÖZDEMİR, ÇELİK, METAL VE METAL MAMULLERİ İŞÇİLERİ SENDİKASI” olarak değiştirilmiştir.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.