YSK Heyeti Deprem Bölgesinde İncelemeler Yapacak!
YSK Heyeti Deprem Bölgesinde İncelemeler Yapacak!
Yüksek Seçim Kurulu heyeti deprem bölgesindeki seçmenin durumu ve seçim güvenliğine yönelik gözlem yaparak bir rapor hazırlayacak.
Kahramanmaraş merkezli depremler 11 ilde büyük yıkıma neden olurken, gözler bir yandan da 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlere çevrilmiş durumda. Muhalefet partileri art arda seçimlerin zamanında yapılması yönünde açıklama yaparken diğer yandan deprem nedeniyle yıkıma uğrayan illerde seçimlerin nasıl yapılacağı ise kulislerde konuşulmaya başlandı.
Bu noktada harekete geçen Yüksek Seçim Kurulu (YSK), bölgenin şartlarını yerinde gözlemlemek için depremden hasar gören illerde incelemede bulunacak. Hafta başında oluşturulan bir heyet, büyük yıkımın meydana geldiği 11 ili ziyaret edecek.
TRT Haber'in aktardığı bilgiye göre, depremzede seçmenin durumu, diğer illere tahliye edilenler, seçim güvenliği başta olmak üzere heyet tarafından bir rapor hazırlanacak. Söz konusu rapor YSK'da ele alınacak. Deprem bölgesinde yaşayanların seçimde nerelerde oy kullanacağı YSK yetkililerinin bölge ziyaretleri sonrasında netlik kazanacak.
Öte yandan depremzedelerin yerleştirildiği çadır kentlerde oy kullanılması, oy sandıkları için konteynerler oluşturulması gündeme gelebilecek. Oy kullanılamayacak bölgelerde yakın sandıkların birleştirilmesi de seçenekler arasında.
Yüksek Seçim Kurulu, seçim sürecinde değişen ihtiyaçlara göre mevzuat değişikliğine gidebilecek. Seçmen kütüğündeki güncellemeler takip edilecek. AFAD çalışanları ile deprem gönüllülerinin bulundukları ilde oy kullanmalarına yönelik genelge çıkarılabilecek.
CNN International’a konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın seçime ilişkin yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı bu kararı kendi başına alamaz. Meclis’in bir karar görüş bildirmesi gerek. Ama günün sonunda YSK etkilenen 10 şehirde seçim olup olmayacağına karar verecek” demişti.
YSK’nın Görevleri
YSK, yapılan bütün seçimlerde; Milletvekilliği, Yerel Seçimler, Cumhurbaşkanlığı Seçimleri vb. yönetim ve denetim ile yargı denetimi sağlar.
Seçimler ve halk oylamaları YSK’nın genel yönetimi ve denetimi altında yapılır.
Seçim sonuçları ve milletvekillerinin adları YSK tarafından ilan edilir ve Resmi Gazete’de yayımlanır.
YSK kararlarına karşı yargı yolu kapalıdır.
Seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçim adına bütün düzenlemeleri yapma, dürüstlüğü, adaleti sağlama ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma.
Seçim süresince ve seçimden sonra bütün suçlamaları, şikayetleri ve itirazları inceleyerek kesin karar verir.
YSK Üyelerinin Seçimi
Yüksek seçim kurulu (YSK), 7 asıl ve 4 yedek üyeden oluşuyor. Üyelerin altısı Yargıtay, beşşi Danıştay üyeleri arasında üye tam sayısının salt çoğunluğu ile gizli oyla seçilir. Bu üyeler salt çoğunluk ve gizli oyla aralarında bir başkan ve başvekil seçerler. Yüksek seçim kurulunda üyelerin görev süresi 6 yıldır. Süre bittiği zaman tekrardan üye seçilir. YSK Ankara’da, her seçim çevresinde bir il seçim kurulu, her ilçede bir ilçe kurulu ve seçim bölgelerinde konulacak her sandıkta bir sandık kurulu bulunur.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.