OECD Ekonomide İyileşmenin Kırılgan Olduğu Konusunda Uyardı.
OECD Ekonomide İyileşmenin Kırılgan Olduğu Konusunda Uyardı.
Avrupa İstatistik Kurumu (Eurostat), 19 ekonomiyi kapsayan euro bölgesinin Şubat ayı enflasyon verilerini açıklarken OECD Kırılganlık konusunda uyarıda bulundu.
Bankacılık krizi nedeniyle dikkatlerin çevrildiği Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasa beklentisi doğrultusunda 50 baz puan faiz artırdı. Karar metninde, enflasyonun uzun bir süre çok yüksek seviyede kalacağı öngörüsü yer aldı. Metinde belirsizliğin veri odaklı bir yaklaşım gerektirdiği ifade edildi. İleriye dönük faiz artışına ilişkinse renk verilmedi.
AB’NİN ŞUBAT ENFLASYONU YÜZDE 8,5
Avrupa İstatistik Kurumu (Eurostat), 19 ekonomiyi kapsayan euro bölgesinin şubat ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, Euro Bölgesi'nde ocakta yüzde 8,6 olan yıllık enflasyon, şubatta yüzde 8,5 olarak ölçüldü. Euro Bölgesi'nde şubatta enflasyon bir önceki aya kıyasla da yüzde 0,8 arttı. AB'de de ocak ayında yüzde 10 olan enflasyon şubatta yüzde 9,9 seviyesinde ölçüldü. Enflasyon, geçen yılın şubat ayında Euro Bölgesi'nde yüzde 5,9, AB'de ise yüzde 6,2 seviyesindeydi.
OECD KÜRESEL EKONOMİK BÜYÜME BEKLENTİSİNİ YÜKSELTTİ
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), "Mart Ara Dönem Ekonomik Görünüm Raporu"nu "Kırılgan Bir Toparlanma" başlığıyla yayımladı. Raporda, küresel ekonomik büyüme tahminlerini bu yıl için yüzde 2,2'den yüzde 2,6'ya ve gelecek yıl için yüzde 2,7'den yüzde 2,9'a yükselttiği görülüyor. Büyümede artış olmakla beraber, örgüt, küresel ekonomiye dönük risklerde bir dengelenme olsa da iyileşmenin kırılgan olduğu konusunda uyardı. Raporda, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahmininin ise 2023 için yüzde 3'ten yüzde 2,8'e çekildiği, 2024 için ise yüzde 3,4'ten yüzde 3,8'e çıkarıldığı belirtildi.
Avrupa’dan Asya’ya grev sesleri dünyayı sarıyor 223
DEPREM MALİYETİ 2 TRİLYON LİRA
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından duyurulan raporda, Maraş ve Hatay depremlerinin toplam maliyeti 2 trilyon lira (103,6 milyar dolar) olarak hesaplandı. Depremin ekonomi üzerindeki toplam maliyeti içerisinde en önemli bileşenini yüzde 54,9 oranıyla konut hasarı oluşturdu. Söz konusu hasarın parasal değeri 1 trilyon 73 milyar lira, yaklaşık 57 milyar dolar olarak hesaplandı. İkinci ağırlıklı hasar kalemi ise kamu altyapısı ve hizmet binalarındaki yıkımdan oluştu. Maliyet içindeki payı 242,5 milyar lira yaklaşık 13 milyar dolar olarak tahmin edildi. Öte yandan bakanlıktan farklı olarak TEPAV tarafından hazırlanan raporda, tahmini maliyetin 3 trilyon lira (147 milyar dolar) olduğu ifade edildi.
ENFLASYON BEKLENTİSİNDE ARTIŞ DEVAM EDİYOR
Merkez Bankası, reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 42 katılımcıyla gerçekleştirdiği mart ayına ilişkin Piyasa Katılımcıları Anketi'ni yayımladı. Geçen ay yüzde 2,70 olan mart ayı enflasyon artışı beklentisi, bu anket döneminde yüzde 2,89'a yükseldi. Yıl sonu enflasyondaki artış beklentisi de yüzde 37,72 oldu. Enflasyondaki artış beklentileri 12 ay sonrası için yüzde 30,75'ten 31,63'e çıkarken, 24 ay sonrası için yüzde 18,11'den 17,91'e indi.
ANKARA’DA KONUT FİYATLARINDAKİ ARTIŞ HIZI İSTANBUL’U GEÇTİ
Merkez Bankası (MB) tarafından Ocak 2023 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verileri açıklandı. Buna göre konut fiyatları ocakta aylık yüzde 6,9, yıllık yüzde 153,1 arttı. Üç büyükşehirde ise fiyat artış hızında ilk sırayı Ankara aldı. Ankara'da konut fiyatları ocak ayında bir önceki yıla göre yüzde 156,8 arttı. Ankara'da birim metrekare fiyatı ortalama 13 bin 664 TL'ye yükseldi. Depremzedelerin göç için seçtikleri adreslerin başında Ankara geliyor. Bu durumun Ankara’da konut fiyatlarındaki artışı ivmelendirmesi bekleniyor.
Avrupa’dan Asya’ya grev sesleri dünyayı sarıyor 333
FİTCH TÜRKİYE’NİN KREDİ NOTUNU DEĞİŞTİRMEDİ
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 2023’ün ilk değerlendirmesini yayınladı. Kuruluşun Türkiye ekonomisine dönük değerlendirmesi sonucunda “B” olan kredi notu ve “negatif” olan görünüm değiştirilmedi, teyit edildi. Kurum, enflasyonun hükümetin büyümeyi desteklemesi nedeniyle bu sene ortalama yüzde 56,5 olacağını, büyümenin yüzde 2,5’e gerileyeceği, 2024’te yüzde 3 olacağı görüşünü paylaştı. Enflasyon beklentilerindeki yükseliş ve TL’de daha fazla değer kaybının enflasyon üzerinde yukarı yönlü risk oluşturduğu belirtildi. Fitch son olarak 8 Temmuz’da Türkiye ekonomisini değerlendirmiş ve “B+” olan kredi notunu “B” indirmiş görünümü negatif yapmıştı.
İCRADAKİ DOSYA SAYISI 23 MİLYONU GEÇTİ
Son iki yıldır Türkiye ekonomisinde yaşanan kriz, gıdadan ulaştırmaya pek çok başlıkta etkisini hissettiriyor. Ekonomik krizin yarattığı yıkımı ortaya koyan önemli göstergelerden biri icra dairelerinden gelen veriler. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre; 2020 yılında 3 milyon 737 bin 827, 2021 yılında 5 milyon 431 bin 29 olan tapuda e-haciz tesis sayısı, 2022 yılında 5 milyon 572 bin 805’e yükseldi. Adalet Bakanlığı’nın verilerine göreyse, icra-iflas dairelerinde toplam 23 milyon 200 bin icra dosyası bulunuyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.