CHP'den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne İptal Davası.
CHP'den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne İptal Davası.
CHP, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne ilişkin idari işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay'da dava açtı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), “eğitimin dinselleşmesi, laik ve bilimsel eğitimden uzaklaşılmasına neden olacağı” gerekçesiyle tepki çeken Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne ilişkin idari işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle dava açtı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, beraberindeki milletvekilleriyle birlikte, dava açmadan önce Danıştay önünde basın açıklaması yaptı.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne kamuoyu, sendikalar, bazı siyasi partiler ve akademisyenlerin itiraz ettiğini belirten Özçağdaş, "Karşımızda bilimsel gerekçelerle hazırlanmış bir eğitim programı yok" dedi.
Modelin, "bakan oluruyla" uygulamaya konulduğunu belirten Özçağdaş, "Bu eğitim programına karşı iptal davası açıyoruz ve ivedilikle de yürütmenin durdurulmasını Danıştay'dan talep ediyoruz” diye konuştu.
CHP olarak eğitimle ilgili konularda akademisyenlerle iş birliği içerisinde hareket ederek bilimsel açıklamalarda bulunduklarını söyleyen Özçağdaş, şunları söyledi:
" Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli diye adını koyduğunuz zaman, Türkiye Yüzyılı bir siyasi partinin seçim sloganı. Bu, Türkiye'de bulunan 20 milyon öğrenci, 1 milyondan fazla öğretmen, neredeyse her ailenin içinde olduğu çok temel bir dokümanı daha baştan politize etmiş oluyor."
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne karşı yaptıkları itirazların bütününün bilimsel olduğunu savunan Özçağdaş, "Bu eğitim programına temel teşkil eden hiçbir ihtiyaç analizi yapılmamıştır" dedi.
Özçağdaş, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne ilişkin metni kimlerin yazdığının da bilinmediğini ifade ederek, bu durumu "akademik açıdan sorunlu" olarak nitelendirdi.
Uzmanların eleştirisi çoğulculuk üzerine
Uzmanlar "Türkiye toplumunun dinsel çoğulculuğunu dikkate almayan, önemli bir dinsel topluluk olan Alevi vatandaşlarımızın çocuklarına, defalarca AİHM tarafından iptal edilmesine rağmen halen Anayasal zorunluluk çerçevesinde DKAB derslerini dayatan; en az Alevi vatandaşlarımız kadar bir toplumsal kesim oluşturan “Ateist, deist, agnostik” vatandaşlarımızın çocuklarına, sadece “Din”in kendisinin olduğu bir anlam arayışı sunan bir müfredat programı çoğunluk dini olan Sünni-Hanefi inancının din anlayışının başat olduğu bir DKAB müfredatı" olarak değerlendiriyor
Müfredatı Geri Çekin Platformu Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne karşı çıkma gerekçelerini şöyle sıraladı:
* Müfredatın değiştirilme gerekçesinin açıklanmaması.
* İhtiyaç analizlerinin yapılmaması.
* Program yapma ve geliştirme tekniklerinin uygulanmaması.
* Müfredatın çalışmasının kimlerle yapıldığının bilinmemesi ve eğitim sendikalarının çalışmada olmaması.
* Beceri odaklı müfredat olmaması.
* Evrimi ve bilimi reddetmesi, her şeyi kutsallar üzerinden açıklaması.
* Toplumsal cinsiyet eşitliğinin yok sayılması.
* Pozitif bilimlerin sadeleştirilmesi, din derslerinin sayısının artırılması ve kapasitesinin genişletilmesi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.