En Düşük Emekli Maaşı Düzenleyen Yasa TBMM'den Geçti.
En Düşük Emekli Maaşı Düzenleyen Yasa TBMM'den Geçti.
TBMM Genel Kurulu'nda en düşük emekli maaşını 12.500 TL'ye yükselten Torba Yasa'daki 29. madde kabul edildi. Maaş farkı Ağustos ayında ödenecek.
En düşük emekli maaşına yönelik düzenlemenin de yer aldığı "vergi paketine" ilişkin görüşmeler Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda sürüyor.
Cumartesi günü Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ikinci bölümünde yer alan iki maddesi kabul edildi.
Kabul edilen 28. maddeye göre, kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 2,25 olarak belirlendi. Bu oranı yüzde 1,5'e kadar indirmek, yüzde 2,5'e kadar arttırmak için yetki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a veriliyor.
29. maddeye göre ise yaşlılık, malullük, ölüm aylığı ödenenlere ve hak sahiplerine dosya bazında 10.000 Türk Lirası (TL) olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarı 12.500 TL'ye yükseltiliyor.
Söz konusu hüküm, temmuz ödeme dönemi itibariyle uygulanacak. Teklifin görüşmelerine ise devam ediliyor.
Emekli maaşlarındaki Düzenlemeler.
En düşük emekli maaşı Ocak 2024'te 7.500 TL'den 10.000 TL'ye çıkarılmıştı.
"En düşük emekli maaşı" kararı 16 milyon emekli arasında 4 milyon emekliyi ilgilendiriyor.
Ocak 2024 döneminde yüzde 11,68'lik ek zam ile yüzde 49,25 zam alan emekliler, Temmuz döneminde açıklanan 6 aylık enflasyon rakamları sonrası yüzde 24,73 oranında zam aldı.
Seyyanen zam yapılmaması nedeniyle enflasyon zammıyla maaşı 12.500 TL'ye çıkan emekliler ise 12.500 TL aylık almaya devam edecek.
Son iki yılın Temmuz dönemlerinde asgari ücrete yapılan zam ise bu sene gerçekleşmedi ve 17.002 TL olarak devam etti.
2003 yılında en düşük işçi emekli maaşının (4a) asgari ücrete oranı 1.47'ydi. Başka bir deyişle, işçi emeklisi asgari ücretten yüzde 47 daha fazla maaş alıyordu.
En düşük emekli maaşının asgari ücrete denk gelebilmesi için yüzde 70 civarında zam yapılması gerekirken, yüzde 25'lik zammın ardından en düşük emekli maaşı asgari ücretin yüzde 36 altında kaldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan geçtiğimiz mayıs ayında yaptığı açıklamada, "Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT)" kapsamında yaklaşık 2 milyon kişinin emekli olduğunu belirtmişti.
Işıkhan, EYT kapsamında emekli olup çalışmaya devam eden yaklaşık 1 milyon kişi olduğunu da ekledi.
Karar gazetesinden Merve Şişman'a konuşan Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün ise beklentilerinin karşılanmadığını söyledi.
En düşük kök aylığın 5.500 TL olduğunu hatırlatan Ergün, "3,2 milyon emeklimizin kök aylıklarını etkilemeyecek olan bu artış asla kabul edilemez. Bu anayasaya da, sosyal güvenliğin temel ilkesi olan 'Nimet-Külfet' dengesine de aykırı bir durum," değerlendirmesinde bulundu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.