TÜSİAD Başkanı: Toplum Kamudan Fedakarlık Bekliyor
TÜSİAD Başkanı: Toplum Kamudan Fedakarlık Bekliyor
Orhan Turan, enflasyonla mücadele sürecinin ağır maliyetini ödeyen toplumun işçi ve işverenden sonra kamudan da fedakârlık beklediğini belirtti.
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ekonomi politikalarına ilişkin iş dünyasının beklentilerini değerlendirdi. Ekonomi gündemi beklenen faiz ve asgari ücret kararı ile tüm bu gelişmelerin seyrini belirleyecek aralık ayı enflasyon verisine odaklanırken, yerel seçimler sonrası geçilen yeni ekonomi politikalarının başarısı ve seyri de tartışma konusu. Türkiye’nin tek haneli enflasyona ulaşmadan hiçbir sorununu çözemeyeceğini vurgulayan iş dünyası ise tüm kesimlerin elini taşın altına koyduğunu, devletin de tasarruflarla bu yükü taşımaya ortak olması gerektiğine dikkat çekiyor.
Gündemdeki gelişmeleri Sözcü’den Sayime Başçı’ya değerlendiren Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan, “Nasıl ki toplumun her kesimi bu yükü sırtlanıyor, kamunun da önemli ölçüde tasarrufa gitmesi çok mühim. Çalışanlar fedakârlık yapıyor, iş dünyası da fedakârlık yapıyor ama aynı fedakarlığı kamudan da görmek istiyor toplum” dedi
Dezenflasyon süreci uzadıkça maliyetin ve toplumda gerginliğin yükseldiğine dikkat çeken Turan, vaktinden önce gelecek bir faiz indirim kararının da süreci riske atacağının altını çizdi.
“ Dezenflasyon politikasına devam etmemiz gerekiyor”
Turan; “Maliye politikasında gerekli adımları doğru zamanda ve ölçüde atmamız da gerekiyor. Keza aynı durum gelirler politikası için de geçerli. Reel kesimin sürece destek vermeye devam etmesini de çok önemsiyorum. Enflasyonla mücadelede en önemli faktör, her kesimde mutabakat sağlanmış olması. Bu koşullar gerçekleşmezse bu program riske girer. Sabrediyoruz. Toplumun her kesimi fedakârlık yapıyor. Dezenflasyon politikasına devam etmemiz gerekiyor” diye konuştu.
“Düşüş Merkez’in beklediğinden yavaş olur”
Turan, 2023’te Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerini şöyle aktardı:
“2025’i ikiye bölmek lazım. İlk altı ay biraz daha zor olabilir ama ikinci altı aydan itibaren, eğer biz nisan, mayısta yüzde 30 enflasyonu görürsek bu işin yapılabileceğine dair inanç da artar. Tüketimi soğutmamız gerekiyor. Türkiye tek haneli enflasyona düşmediği sürece bu problemleri çözme şansı yok. Ama hızla faizleri radikal bir şekilde düşürürsek planı başa sarmış oluruz. 2025 için ekonominin yavaşladığı bir senaryo ile çalışıyoruz ama elbette bu bir resesyon düzeyinde değil. Enflasyonda düşüş devam edecektir ama muhtemelen bu düşüş TCMB’nin beklediğinden daha yavaş olur. Çünkü iç talep soğumakla birlikte yeteri ölçüde o soğumayı sağlıyor muyuz emin değilim. Kur tarafında da herhangi bir baskı beklemiyoruz. TL’ye güvenin daha da arttığı bir yıl olacağını düşünüyorum.“
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.