Oğuz Hanın oğlu, Üçok’un oğlu, Gök Hanın oğlu, Çavuldur oğlu'nun soyundan gelenlerdir. M.Ö. 650 – 700 yılların da gelip, Erzurum, Ağrı, Kars, Ahıska bölgesini yerleşen, Çavuldur soyunun yerleştiği coğrafyadır. Ses uyumu sonucu Çavuldur Çıldır’a dönüşmüştür. Bu bölgenin tümüne Osmanlı Devlet Çıldır Sancağı adını vermiştir. Cumhuriyetin ilanından sonra Zurzuna’ya Çıldır ismi verilmiştir.
Çıldır’da; Metler, Persler, Urartular, Sakalar (İskitler), Hazarlar hüküm sürmüşler, 1064 de Selçuklu Hükümdarı Alparslan burayı yönetimi altına almış ve yönetim merkezi Akçakale’yi yapmıştır. Bölge daha sonra Harezmî şahların yönetimine girmiştir. Harezmî şahlar yönetiminden sonra beylikler Dönemi başlar. 1546 da Kanuni Sultan Süleyman Bölgeyi ele geçirerek burada Çıldır sancak beyliğini kurmuştur.
1877-1878 (93) Harbi sonun da imzalanan Berlin Antlaşması ile üç il Kars-Çıldır- Batum (Elviye-i Selasiye) Bölgesi Çarlık Rusya’sına savaş tazminatı olarak verilir. 40 yıl Rusya’nın yönetimin de kalır. 1.Dünya savaşı devam ederken Rusya’da 1917 de Ekim devrimi gerçekleşir. Bolşevik yönetimi savaştan çekilir. Osmanlı devleti ile 3 Mart 1918 de Brest-Litowsk antlaşmasını imzalar. Buna göre Rusya, 'Kars – Çıldır – Batum’u' Osmanlı Devletine geri verir. Hasret biter bu üç il, Anayurda katılmıştır.
30 Ekim 1918 imzalan Mondros Antlaşmasın da İtilaf Devletleri Osmanlı Devletine savaşa girerken burası sizin toprağınız değildi, buranın derhal boşaltmasını ister, bunun üzerine burayı, Osmanlı Devleti boşaltır. Bölge halkı kasım 1918 de Kars’ta Milli Şura Devleti (Cenubi Garp Kafkas Cumhuriyeti) kurdu. Meclis başkanı Çıldırlı Dr. Esat beydi, İngilizler Kars’a asker çıkarır. Meclisi basar, 13 Nisan 1919 Milli Şura Devletini yıkar. Cumhurbaşkanını ve üyelerini tutuklar Malta adasına sürgün eder. Kısa süre sonrada bölgeyi boşaltırlar.
Bölgede ki otorite boşluğundan faydalanan Gürcüler ve Ermeniler bölgeyi işgal ederler. Bu sırada Çıldır’da milli direniş harekâtı başlar Dr. Esat Okyay, Kamil ağalar, deli ağa, Âşık Şenlik ve birçok kişi, göçü değil, direnişi örgütlediler. Çıldır; Gürcüler ve Ermeniler arasında el değiştirirken, Meryem ve Kotanlı köylerin de katliam yapıldı. Bu olaylar bölgede yaşanırken. 19 Mayıs 1919 da Mustafa Kemal Samsun’a çıkar. Amasya Genelgesi, Erzurum ve Sivas kongrelerini yapar, Ankara mücadelenin merkezi olur.
Kurtuluş savaşını ilk cephesi doğuda Erzurum’daki, Kazım Karabekir Komutasında ki 15. Kolordu kuvvetler Ermeniler üzerine yürür, milis kuvvetleri de orduyu destekler, 2-3 Aralık da Gümrü antlaşması imzalandı. Ermeniler ile yapılan savaş sona erdi. Gürcülerden geri çekilmesi istendi. Bu istek üzerine Gürcüler bölgeden çekildi.
Türk askerleri 25 Şubat 1921 Çıldır’a girdi. Çıldır Anavatana katıldı.