Moğol İmparatorluğu’nun Karadeniz’in Kuzeyine yayılması ile bu bölgede yaşayan halk belirli yerlerde örgütlendi. Bu yerlerin başında Kiev, Surdal, Moskova Knezleri geliyordu. Rusya'nın temellerini bu Knezler attı, Siyasi geleneklerini gerçek Rus Devletini ve halkını şekillendirdi.
Rusya: 1550 yılında korkunç İvan, Çar Unvanını kullanarak, Çarlık Rusya'sını kurdu. Çar 1. Petro'nun 1711 yılında Prut Savaşı’nda, Osmanlı Sadrazamı Baltacı Mehmet Paşaya yenildi. Yapılan Barış Antlaşması ile kuşatmadan kurtuldu. Çar 1.Petro Ülkesinin askeri, ekonomik, eğitim ve kültürel değerlerini güçlendirdi. 1721 yılında İmparatorluğu ilan etti. 1. Petro'dan sonra iş başına gelenler Çar unvanını kullandılar.
Çariçe 2.Katarina Dönemi'nde Rusya Karadeniz kıyılarına indi. 1774 Küçük Kaynarca Antlaşması ile Karadeniz’de hakimiyet kurdu. İstanbul'da elçi bulundurma, Ortodoks Kilisesine rahip atama ve boğazlardan geçme hakkını elde etti. 1838 Hünkâr İskelesi Antlaşması ile Boğazlardan serbest geçme hakkı verildi.
1840 yılında Londra Antlaşması ile Boğazlar komisyonu kuruldu. Bu komisyon boğazları yönetecek, böylece Rusya'nın Boğazlardan serbestçe geçmeyecek. Rusya, Kuzey Karadeniz kıyıları ve Karadeniz hakimiyetini sürdürür. Lozan barış görüşmeleri sırasında da Rusya görüşmelere katılır ve Boğazlardan geçme hakkını elde eder.
Montrö Sözleşmesi'nde Rusya'nın Boğazlardan geçme hakkı verilir. Savaş sırasında Rusya'nın Karadeniz dışındaki savaş gemileri, Karadeniz’e geri dönebilir. Diğer ülkelerin savaş gemilerinin Boğazlardan geçme hakları yoktur.
Diğer ülkelerin savaş gemileri barış döneminde boğazları geçerek Karadeniz’e çıkacaklar, ama Karadeniz’de bulunma süresi kısıtlıdır. Süre dolduğunda geri dönmeleri gerekiyor, bu karara şimdiye kadar uyulmuştur. 1917 Ekim ayında yapılan devrimle Çarlık Rusya'sı yıkıldı. Lenin'in önderliğinde Bolşevik yönetimi kuruldu.
1920’li yıllarda, SSCB Birliği kuruldu.
Ukrayna'da bu birliğin içinde yer aldı. Sporda, sanatta, kültürde önemli katkıları oldu. Rusya'nın önemli tarım çiftlikleri ile Rusya'nın ihtiyaçlarını karşılardı. Enerji kaynakları, madenleri, fabrikaları ile ekonomiye katkı sunardı. Uzun süre kültür ve kader birlikteliği kurdular.
1992 SSCB'nin parçalanması ile 15 yeni Devlet kuruldu. Ukrayna da bağımsız bir devlet olarak bunlardan biridir. Uzun yıllar, kültür ve kader birlikteliği yapmış olan Rusya ve Ukrayna neden savaşır? Rusya'dan ayrılan ülkeleri, ABD ve AB kendi içlerine almaya çalışmaları ve bu ülkelerin de katılmak istemeleri nedeni ile savaşır. Baltık kıyısı ülkelerine, Batı Karadeniz kıyısı olan ülkelere Rusya fazla tepki göstermedi, görmezlikten geldi.
Gürcistan ve Ermenistan, Nato'ya yaklaşması üzerine müdahale etti. Ukrayna'da müdahalesinin nedeni Nato'ya yaklaşması ve AB ye katılmak istemesidir. Putin, Ukrayna'da yönetim değişikliğine kadar müdahalesini sürdürecektir.
Putin, Karadeniz’de Nato üyesi ülke istemiyor. Ermenistan'a AB ve Nato'ya üye olmak isteyince, Karabağ meselesini gündeme taşıdı. Azerbaycan'ın Karabağ’ı almasını sağladı. Sonucunda Devlet Başkanlarını Moskova’ya çağırarak barışı sağladı. Ermenistan'a da gerekli uyarıyı yaparak, yerinde durmasını sağladı. Gürcistan aynı sevdaya tutuldu, hükümet değişikliği yapıldı. Ukrayna'nın Başkenti Kiev Knezliği ile 1200’lü yıllarda Moskova Knezliği saldırılara karşı birlikte hareket ettiler. Ve Moskova Knezliği’nin Başkanlığın da Rusya devletini kurdular. Putin, tarihi süreci göz önünde tutarak, Karadenizde ki kontrolü elinde tutmak istemekte, Devletinin güvenliğini sağlamak, Kafkasya’yı kontrol altında tutmak istemektedir. Devletinin geleceğini tehlikeye düşürecek olanları vazgeçirmek için gereken önlemleri almaktan geri durmaz. Ukrayna ile yapılan bu savaşın en kısa sürede bitmesi, Ukrayna'nın Nato'ya girmekten vazgeçmesi gerekir veya hükümet değişikliği yapılırsa savaş biter.