CEPHEDE KADINLARIMIZ!..
Türk kadını, tarih boyunca erkeği ile omuz omuza her yerde mücadele etmiştir. Evde, bağda, bahçede eşi ile birlikte çalışır çocuklarının eğitiminde, kamu kurum ve kuruluşlarında öğretmen, hakim, doktor, mühendis ve birçok meslekte başarılı bir şekilde görevlerini yerine getirmişlerdir. Cephede önemli görevler üstlendiler. Bunların bir kısmının isimlerini aşağıda yazarak tanıtmak istedim.
• Gördesli Makbule,
Gördesli Makbule, Batı cephesinde savaşmış bir kahramandır. Gördesli Makbule; Yunan işgali başladıktan sonra, kocası Halil Efe ile birlikte Türk çetelerine katılmıştır. Silah arkadaşlarına cesaret vermek için ön safhalarda çarpışan Gördesli Makbule, savaş sırasında şehit düşerek hayatını kaybetmiştir.
• Hafız Selman İzbeli,
Kurtuluş Savaşı sırasında Kastamonu'daki kadınları toplayarak, asker için çorap, içlik vb. şeyler ördürmüştür. Bu giyecekleri ise cepheye göndermiştir. Bu kadın Kastamonu'daki ilk kadın meclis üyesidir. Ayrıca Kastamonu Müdafa-i Hukuk Cemiyeti Kadınlar Kolu kurucularından bir tanesidir.
• Halide Onbaşı,
Halide Edip Adıvar, yani Halide Onbaşı; savaş sırasında cephede Mustafa Kemal Atatürk'ün yanında yer almıştır. Asker olmamasına rağmen, kendisine gösterdiği başarılar nedeni ile onbaşı rütbesi verilmiş, bir savaş kahramanı sayılmıştır.
• Halime Çavuş,
Kocabıyık olarak da bilinen Halime Çavuş; erkek kılığına girerek Kurtuluş Savaşı'na katılmıştır. Kocabıyık, savaşta mühimmat taşımak ile görevlendirilmiştir. Savaş sırasında düşman ateşine yakalanan Halime Çavuş, ayağından sakatlanmıştır.
• Kara Fatma,
Gerçek adı Fatma Seher Erden olan, lakin Erzurumlu Kara Fatma olarak bilinen bu kadın; ilk olarak Balkan Savaşı'nda görev almıştır. Akabinde ise 1. Dünya Savaşı'nda, aile ile birlikte Kafkas Cephesinde savaşmıştır. Savaş tecrübesi olan Kara Fatma, Batı Cephesinde, Milis Müfreze Komutanı olarak görev yapmıştır. Geneli kadınlardan oluşan birliği ile birlikte, düşmanları yenmiştir. Bunun yanı sıra İstanbul'dan silah ve adam kaçırmış, İzmir'de de benzer faaliyetlerde bulunmuştur.
• Nezahat Onbaşı,
Nezahat Baysel, yani nam-ı diğer Nezahat Onbaşı; 70. alayın simgesi konumunda bir milli mücadele kahramanıdır. 9 yaşında cephelerde görev almaya başlayan Nezahat Onbaşı; Geyve Savaşı, Konya İsyanı, I. ve II. İnönü Savaşları, Sakarya ve Gediz Muharebeleri'nde savaşmıştır.
Şerife Bacı,
Şerife Bacı; İnebolu'daki savaş cephanelerini Ankara'ya götürmekle görevli bir savaş kahramanıdır. Soğuk kış şartlarına aldırmadan, çocuğu ile birlikte bu görevi başarı ile yerine getirmiştir. Bu kadın, cephaneler ıslanmasın diye onları kendi ısınma battaniyesine sarmış, bebeği soğuktan donarak ölmesin diye de, onu cephanelere sarmıştır…
• Tayyar Rahmiye,
Tayyar Rahime, Güney cephesinde Fransızlara karşı savaşmış bir kadındır. Görevi ilk başta kundakçılık ve keşif yapmak olan Tayyar Rahime, ileriki dönemlerde savaşta da bizzat çarpışmıştır. Ateş altında kalan iki silah arkadaşını kurtarmak için kendisini siper etmiş ve şehit düşmüştür.
• Çete Emir Ayşe,
Gerçek adı Emire Ayşe Aliye olan Çete Emir Ayşe, Batı cephesi kahramanlarından birisidir. Yunan askeri Aydın ilimize doğru yaklaştığında, arkadaşları ile birlikte Menderes Nehri'nin diğer tarafına geçmeye çalışan Çete Emir Ayşe'nin arkadaşları kayıktan düşüp boğulmuştur. Bunun üzerine Çete Emir Ayşe geri dönerek, Çanakkale'de şehit düşen eşinden kendisine kalan elmas küpeleri satıp, kendisine bir tüfek almış ve dağa çıkmıştır. Akabinde ise Yörük Ali Efe'nin ekibine katılarak, Aydın'da Yunan askerine karşı savaşmıştır. Gösterdiği cesaret ve başarıdan ötürü ise kendisine İstiklal Madalyası verilmiştir.
• Nazife/Nafize Kadın,
İstiklal Harbi sürecinde yararlılık gösteren diğer bir kadın kahraman Manisa’nın Demirci ilçesinden olan Nafize Kadın’dır. Yunan Ordusu 9 Mart 1922’de Çanakkale Bigadiç civarını kuşattığında, Türk askerlerine yiyecek sağlayarak lojistik destek vermekteydi. Bu süreçte Yunan askerlerinin işbirliği teklifini reddetmiş ve işkence yapılarak öldürülmüştür
• Binbaşı Ayşe,
Selanikli olan Gazi Ayşe Altıntaş’ın eşi Kafkas Cephesi’nde şehit düşmüştür. Eşinin intikamı için 15 Mayıs 1919’da düşman İzmir’e ve Aydın’a geçince Ayşe Hanım, Kuva-yi Milliye Birliği’ni kurmuş ve daha sonrasında birliğiyle Köpekçi Nuri Çetesi’ne katılmıştır. Rütbeli olarak savaşa katılan ilk Türk kadınıdır. Salihli’de Yunanlılarla savaşırken “Çavuş” rütbesini almıştır. İstiklâl Mücadelesi’ne başından sonuna kadar katılmıştır. Sakarya’da sol kasığından piyade mermisi ile yaralanıp tedavi olmuş ve Büyük Taarruz’a katılıp Mürsel Paşa ekibine girmiş ve bu sırada atılan bir misketle sol bacağı kırılmıştır. Binbaşılığa kadar yükselmiştir.
• Kılavuz Hatice /Hatice Hatun,
Adana ve yöresinde Fransızlara karşı mücadele vermiştir. 8 Mayıs 1920’de Milli Kuvvetler Pozantı’da kadın, erkek, çoluk çocuk taarruza başlamış ve Fransızlar karşı koyamayarak geri çekilmeye başlamışlardır. Hatice Hanım bu sırada Tekir Yaylası’ndan Mersin’e ulaşacak en kısa yolu soran Fransız Askeri Kuvvetleri’ne kılavuzluk ederek onları Türk askerlerinin mevzilendiği Karaboğaz’a doğru götürmüştür. Bu süreçte yanlarından bir bahane ile ayrılarak yaklaşık 100 Türk askerini Karaboğaz’ın iki tarafına yerleştirmiştir. Bu hareketiyle Fransızlara ani bir baskın düzenlemiş ve sayesinde dokuz subay ve 550 Fransız askeri esir edilmiştir.