8 MART’IN TARİHÇESİ: Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olma yolunda verdiği savaşın temsili başlangıcı olarak, 8 Mart 1857 yılında Amerika’nın New York Kenti'nde, tekstil de çalışan yüzlerce kadının düşük ücretlerini, uzun çalışma saatlerini ve insanlık dışı çalışma koşullarını protesto etmek için grevler yapması olarak kabul edilmektedir.
Bu olaydan 52 yıl sonra, Danimarka’nın Kopenhag şehrinde düzenlenen kadın Sosyalist enternasyonal toplantısında, 8 Mart 1857’de New York’ta başlayan, kadın haklarının kazanılması ve kadınların birlikteliği mücadelesinin her yıl kadın günü olarak kutlanmasını kararlaştırıldı.
Kadın hakları mücadelesinde 1975 yılı büyük özellik taşıyordu. Uluslararası kadınlar yılı olarak kutlandı. BM 8 Mart Gününü Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlamaya başladı.
Bu kabulün altında iki temel neden açıklandı. Dünya barışını korunması, sosyal gelişim ve temel insan hakların kullanılması için kadınların da eşitlik ve kendilerini geliştirmelerine olanak olan gereksinim idi. Kadınlara eşit hakların verilmesinin dünya barışını güçlendireceği kabul edildi.
Günümüz de kadın haklarının kazanılmasında nerelerden başlandığını ve bu günlere nasıl gelindiğinin hatırlanması açısından özel bir gündür. Birçok gelişmiş ülkede kadın hakları çok ilerlemeler göstermiş olsa da ülkemizde ve gelişmekte olan ülkelerden kadın hakları ne yazık ki istenen seviyelerden oldukça uzakta.
Türkiye’de Mustafa Kemal’in çalışmaları sonucunda kadınlarımız 1926 Medeni Kanun'la iş hayatında, evlenme ve boşanmada, miras hakkında söz sahibi oldular. 1930 tarihin de yerel yönetimlerde 1934’de Genel seçimler de seçme ve seçilme hakkını elde ettiler.
Birçok yasal düzenlemeler yapılmasına rağmen, günümüz de kadınlar şiddet görmekte, tacize uğramakta, töre cinayetlerine kurban edilmekte, suistimale uğramaktadır. Şiddet; ev içi, bölge, kültür, etnik köken, eğitim ve dini ne olursa olsun kadınlar suistimal edilmiştir.
Dünya genelinde kadın haklarında son yıllarda, meydana gelen artışları, birçok gerçeği değiştirebilecek nitelikte değildi. Dünyadaki en fakir insanların büyük çoğunluğu kadın, eğitim almamış insanların çoğunluğunu da kadınlar oluşturmakta.
1857 New York; 15000 kadın çalışma saati, daha iyi gelir, oy hakkı, doğum izni istediler. Kullandıkları “Ekmek ve Gül” idi. Ekmek yaşama güvencesi, karın tokluğunu, gül ise daha kaliteli yaşamı simgeliyordu.
1910’da Clara Zetkin isimli bir Alman Sosyalist kadın, kadın Sosyalist enternasyonalin'de, Dünya Kadınlar günü kutlanması önerisi kabul edildi. 1911 Kopenhag kararlarından sonra 19 Mart’ta Avusturya, Danimarka, Almanya, İsviçre’deki kutlamalara yüz binlerce kadın ve erkek birçok aktivite yaptılar. Oy verme seçme seçilme , meslek edinme ve mesleki eğitim görme haklarını talep ettiler.
1977 BM Genel Kurulu, Kadın Hakları ve Dünya Barış Günü olarak 8 Mart’ı kabul etti.