Kocaeli nasıl bir kent?
İstanbul’un arka bahçesi mi, yoksa İstanbul’un Çöplüğü mü?
Kocaeli 12 ilçeden oluşan Marmara Bölgesinin sanayi kenti olarak lanse ediliyor. Acaba gerçek bu mu? Evet, 500 büyük sanayi kuruluşun 84’ü Kocaeli’nde bölgede ciddi sanayi yatırımları olmuştu. Ancak tüm bunlar planlı ekonomi döneminin tahallülleriydi. 50 yıldır Türkiye planlı ekonomik politikaları ve karma ekonomik sistemi terk etti. Uygulanan sistem Vahşi Kapitalist sistemdir. Marmara körfezi ve Kocaeli bu Amerikancı sistemin esiri haline geldi. Burjuva yönetimi ekonomik altyapıdaki çöküşün bedelini emekçilere ve halka ödetmekte, ekonomideki çöküş hukukta ve demokraside de savrulmaya yol açmakta tamamen baskıcı rejime doğru hızla koşmaktayız.
Kocaeli’nin ilçelerini tek tek ele alırsak;
İstanbul’un bitişiği DARICA ilçesi AKP-MHP ittifakının ilk kaybedeceği ilçe durumundadır. Nüfus olarak 3. olan Darıca’yı CHP’si az bir oyla kaybetti. Genç adayla yarışan CHP bu defa ipi göğüsleyebilir.
İl yöneticiliği ve ilçe başkanlığı yapan Yakup TÖRK bu süreci belediye başkanlığıyla tamamlamak istemiş ancak ciddi oy artışına rağmen kazanamamıştır. Darıca CHP genç, tecrübeli bir kadro kazanmıştır. Darıca’yı AKP kaybedecek, CHP 1. Parti olacaktır. Tabi süreç doğru yönetilirse.
GEBZE; Kocaeli’nin seçmen ve nüfus olarak 1. İlçesi olmuş, birçok ilden büyük olmasına rağmen kasaba görüntüsünden kurtulamamıştır. Uzun yıllar AKP hegemonyasında kalan Gebze’nin ciddi bir başarı hikâyesi yoktur. Muhalefet ve CHP, Gebze’de önemli çalışmalar ve programlar yapmış, ancak geçmişten kalan dağınık yapının aşılması zorlaşmış, İzmit LOBİSİ’nin böl, parçala, yönet taktiği halen aşılabilmiş değildir. CHP Gebze’ de oy artışı saylayacaktır. Bunun nedenlerinden biri CHP il başkan yardımcısı Ali YAPA’nın Gebze ilçe örgütü ile uyumlu çalışmasıdır.
ÇAYIROVA; ,Gebze ilçelere bölündüğünde bazı mahalleleri halka sormadan çarşı ortamından koparılması çok ciddi kentleşme sorunu yarattı. Çayırova kurucu başkanı Timur Koç, CHP çevresinde genç yönetici olarak kabul görmüştü. Ülke genelinde yaşanan çöküş Kocaeli’ne ve Çayırova’ ya da yansımış, AKP’nin kalesi haline gelmiştir. Ciddi bir CHP potansiyeli olan bu ilçemizde özellikle kadın kollarının geçmişe dayalı mücadele geleneğine sahiptir. CHP’nin Çayırova ilçe başkanı Cihan SOYLUÇİÇEK gençlik kollarından geldiği için genelde kabul görmektedir.
DİLOVASI; Kocaeli’nin ve İstanbul’un çöplüğü olarak ötelenen bu ilçemiz “kanser ovası” olarak anılmaktadır. AKP bu ilçeyi belediye üzerinden çok hoyratça kullanmış halkın çok büyük tepkisini kazanmıştır. Dilovası CHP ilçe başkanı sevgili Kerem AYDEMİR’in ölümü tüm demokrat kesimi üzmüştür. Kerem Başkan tüm siyasi çalışmalarında kızı İnci AYDEMİR’i de katarak tecrübe kazandırmıştır. Dilovası’nı AKP kaybedecek Muhalefet ve Demokrasi cephesi kazanacaktır.
KÖRFEZ; Önemli yatırımların olduğu sanayi ve Liman bölgesi olmasına rağmen muhalefet başarılı olamamıştır. CHP, Körfez ilçede çok ciddi birikimi eritmiş nerdeyse 3. parti konumuna gerilemiştir. Parti içi rekabet ve yarışlarda demokratik temayüllerin doğru uygulanmaması bu ilçede Sosyal-Demokratları bölmüş çok parçalı bir geçmiş yaşanmıştır. Körfez ilçe başkanı Bülent YILDIZ’ın yeni yönetimi sürekli sahada çalışmakta, Hasan Ali HAMARAT gibi genç yöneticilerin sahne almasıyla toparlanma yaşanmakta, meclis grup başkanı Engin TAŞDEMİR’in uyumlu çalışmaları da eklenince AKP'nin işinin zor olduğunu görmekteyiz.
DERİNCE; Sol cephe ve CHP için ciddi yaradır. Derince CHP seçimlerde belediyeyi nasıl kaybeder sorusunun cevabı 4 dönemdir bulunamamaktadır. AKP’nin Derince’de kazanabilmesi artık mümkün değildir. CHP ve Sol cephe hata yapmazsa Derince’yi uzun süre yönetir.
İZMİT; CHP’nin ve Sol cephenin kalesidir. Partide kişilere bağlı yapılar dağılmış belediyenin kazanılmasından kaynaklanan moral gücüyle genel iktidar arzusu dillendirilmektedir. İzmit CHP gelecek seçimlerde %40’ı aşacak gibi görünmekte, belediye seçimlerinde %50 çıtasını çoktan aşmaktadır.
KARAMÜRSEL; Hiçbir zaman AKP’nin kendisinin kazandığı bir kent olmamıştır. Merkez sağ kökenli nispeten LAİK yerel belediye başkanını transfer ederek kazanmıştır. Geçen yerel seçimleri az bir oyla kaybeden muhalefet bu kez kazanacaktır. Karamürsel CHP kendini yenilemiş gençleşmiş, sürekli sahada çalışarak güven vermektedir. İl yöneticisi Ahmet ÇALIK’ın gelecekte aday olması halinde ezici çoğunlukla başkan seçileceğini gözlemekteyiz.
GÖLCÜK; Değirmendere’nin siyasi niteliğinin yüksek oluşu Gölcük'ün de iddialı konum kazanmasına yol açmakta AKP’nin aşırı yıpranması muhalefetin ve CHP’nin şansını artırmaktadır.
BAŞİSKELE ve KANDIRA; Nispi oy artışı yaşama ihtimali olan muhalefetin ciddi bir sıçrama yaptığını gözlemleyememekteyiz. AKP’nin kaybedeceğini söylemek doğru olmaz. Bu iki ilçede muhalefet başarılı sayılmaz.
KARTEPE; Çok kozmopolit bir ilçe, iktidarı temsil eden yöneticilerin başarılı olamamış olması onların kaybedeceği anlamına gelmiyor. Muhalefetin ve CHP’nin dağınık yapısı AKP’nin çöküş sürecinde kazanma fırsatını boş yere ıskalamaktadır. Kartepe CHP kadroları kendi yerel dinamiklerine güvenmek yerine İzmit’teki ve Ankara’daki kanaat önderlerinin izinde gitmekte, bu da dağınıklığa yol açmaktadır. Kartepe’ deki muhalif yapının ve CHP’nin kadroları örgütlü bir süreç yönetimi birlikteliği sağlarsa ezici bir zafer kazanabilir.
Sonuç olarak; Kocaeli Türkiye’nin çok önemli bir kenti olarak iktidarıyla, muhalefetiyle sınıfta kalmıştır. Son 20 yıldır kentin kanaat önderi ve güvenilir yöneticisi kalmamıştır. İktidar partisinin birçok bakanı olmuş onlarda Kocaeli’ne değil de kendilerine bakmıştır. AKP-MHP kadroları yolsuzluk ve menfaat temin etme konusunda imaj oluşturmuş bu yargıyı inkâr bile etmemektedirler.
Kocaeli AKP hükümetinin çok yüksek oy aldığı Büyükşehirdir. %50’nin üzerinde oy aldıkları Kocaeli’nde 20 yılda ne yapmışlardır? Tramvay yolu dışında Rantçı olmayan hiçbir şey. AKP B. Şehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın oy desteği % 30’lar seviyesine düşmüş, kararsızım-oy vermeyeceğim diyen %33 seçmenin altına düşmüştür. Bu ne anlama geliyor?
Kocaeli sahipsizdir anlamına geliyor. Seçmen Tahir Büyükakın’a ve AKP’ye kırmızı kart verirken yaklaşık % 23-25 oy kaybettiriyor. Peki, muhalefetin durumu ne? Oyunu %27’lere çıkaran CHP başarılı sayılmamakta en başarılı parti ”protesto oy verecek” yanı sandığa gitmeyecek kesim oldu. % 13-18 olan sandığa gitmeme oranı % 20 artarak % 33 olmuştur. İYİ parti Meral AKŞENER’e rağmen Türkiye ortalamasının çok altında kalmış barajı geçemez hale gelmiştir. % 6.8 oyu olan İyi Partide Kocaeli’nde başarılı değildir.
Tüm bu olumsuz duruma rağmen gelecekle ilgili umutsuzluğa düşmememizi gerektiren önemli gelişmelerde var.
1. Kocaeli’nde CHP’nin kişilere bağlı hizipçi yapısı yerle bir oldu. Hizip başlarının belirleyiciliği kalmadı, Genç ve kadın kadrolar durumu sorgular hale gelmiştir.
2. Bu süreçte İzmit belediyesinin CHP tarafından kazanılması muhalefete psikolojik üstünlük sağlamıştır.
3. AKP-MHP karşıtı güçler birlikte iş yapma ve kampanyalarda ortak çalışma yeteneği kazanmıştır.
4. CHP Genel Başkanı, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun liderliği ve adaylığı Kocaeli CHP kesimlerinde kabul görür hale geldi.
5. CHP, İYİ Parti, HDP seçmenlerinin tabanda bir birlerini düşman değil, demokrasinin esas güçleri olarak görmesi başarı siyaseti açısından olumlu olmuştur.
6. CHP’nin çok ciddi kadın duyarlı ve mücadeleci kadro birikimine sahip olmuştur. Kocaeli genelinde görev yapma ve sahada mücadele etme konusunda hem erkekleri hem de gençleri geçmiştir. Bu kadın kadroların niteliğinin yükselmesinde, akademisyen ve eğitimli kadınların bulunması ve bir çoğunun da parti eğitmeni olarak üyeleri yetiştirmesi partinin kalitesini ve aidiyet duygusunu yükseltmektedir.
İYİ partinin liderinin Kocaeli’li olması da önemlidir. Hurşit GÜNEŞ gibi Türkiye’nin en önemli Ekonomisti ve Siyaset duayeninin de Kocaeli’nin sahiplenicisi olması çok önemlidir.
Kocaeli 20 yıllık çöküş sürecini atlatıp, Türkiye’nin en önemli kenti olmayı başarabilecek mi?
Tüm bu olumsuz durumların aşılabilmesinin OBJEKTİF şartları mevcuttur. Sorun bunu başaracak SUBJEKTİF oluşumda yani örgütlü DEMOKRATİK YAPIDA.
DEĞİŞİMİN ve GELİŞİMİN TEK ŞARTI DEMOKRASİDİR.