Gebze'de Kadınlar: “Tek bir kadının bile, katledilmesine tahammülümüz yok!
Gebze'de Kadınlar: “Tek bir kadının bile, katledilmesine tahammülümüz yok!
Gebze Kadın Platformu'nun çağrısıyla Trafo Meydanı'ndan Kent Meydanı'na yürümek isteyen kadınlar polis tarafından engellendi. Yapılan görüşme sonrası yürüyen kadınlar sloganlarla polisi protesto etti.
Gebze Kadın Platformu'nun çağrısıyla Trafo Meydanı'ndan Kent Meydanı'na yürümek isteyen kadınlar polis tarafından engellendi. Yapılan görüşme sonrası yürüyen kadınlar sloganlarla polisi protesto etti.
Kadınlar, "Kadınlara değil, Katillere Barikat", "Kadınlar Savaş İstemiyor", "Susmuyoruz, Korkmuyoruz, İtaat Etmiyoruz"sloganları attı. Sloganların ardından "İsyandan direnişe, direnişten özgürlüğe" pankartı açıldı. Gebze Kent Meydanı'nda basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Şube Kadın Sekreteri Meryem Meriç, "Bugün kadınların öncülüğünde toplumsal mücadeleyi yükselterek, faşizmin sonunu kadın eliyle gerçekleştirmenin zeminini her zamandan daha fazla olgunlaşmış durumdadır. Faşizmin, erkek egemenliğinin vücut bulmuş hali AKP/MHP iktidarına karşı kadınları “İsyandan direnişe, direnişten özgürlüğe” şiarıyla kadın örgütlüğünü büyütmeye davet ediyoruz. Bu 8 Mart’ta da kadın kazanımlarına dönük saldırılara, kadın yoksulluğuna, savaşa, kadın emeğinin güvencesizleştirilmesine ve görülmemesine, işyerlerimizde yaşadığımız ayrımcılığa, şiddete ve tacize karşı isyanımızı birleştirip, kadın buluşmaları ile direnişi örgütlemek için alanlarda, işyerlerinde olmaya devam edeceğiz." dedi.
“Erkek adalet değil gerçek adalet” demekten vazgeçmedik"
Kadın cinayetlerinde failleri koruyan erkek devlet ve yargıya karşı mahkeme önlerinde “Erkek adalet değil gerçek adalet” demekten vazgeçmedik. Adalet nöbeti tutan Emine Şenyaşar ile dayanışmadan geri durmadık. “Tek bir kadının bile kaybedilmesine, katledilmesine tahammülümüz yok” dedik, “Gülistan Doku nerede?” diye sormaktan vazgeçmedik.
Cezaevinde cinsel şiddete maruz kaldığını açıklayan Garibe Gezer’in şüpheli ölümü karşısında susmadık! Sağlık hizmetine erişimin engellendiği, tecrit koşullarının arttırıldığı, hasta mahpusların sağlık ve yaşam hakkının ihlal edildiği bir süreçte Aysel Tuğluk ve tüm hasta mahpusların serbest bırakılması için kampanyalar örgütledik. Deniz Poyraz’ın katledilmesine karşı öfkemizi alanlarda birleştirdik, mahkeme salonuna sığmadık. Çilem Doğan’a verilen 15 yıl cezayı kabul etmedik, “öz savunma haktır” dedik.
"Barışın kadınların sözünün etkin olmasıyla mümkün"
Savaştan en çok etkilenenler olarak barışın kadınların sözünün etkin olmasıyla mümkün olacağını söyledik, bunun mücadelesini verdik, veriyoruz. Ataerkil ulus devletlerinize ve savaş sermayesini besleyen politikalarınıza karşı barış ısrarımızdan vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Erkek aklının eseri olan savaşa karşı kadın eliyle barışı inşa etme mücadelemizi en zor şartlarda dahi yaptık, yapmaya devam edeceğiz.
Hakkımız olanı ancak sokaklarda olarak; evde, işte, cezaevinde, okulda ve yaşadığımız her yerde mücadeleyi büyütürsek kazanacağımızı biliyoruz.
"Kadınlar olarak erkek egemen sistemin bize dayattığı yaşamı kabul etmiyoruz"
Kadınlar olarak erkek egemen sistemin bize dayattığı yaşamı kabul etmiyor, 8 Mart Kadınların Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü'nde de taleplerimizle alanlarda, iş yerlerinde olmaya devam ediyoruz.
Açıklamanın ardından taleplerini sıralayan Gebze Kadın Platformu,
- 8 Mart’ta tüm çalışan kadınların ücretli izinli sayılması için yasal düzenleme yapılması için ALANLARDAYIZ!
- ILO’nun 190 sayılı şiddet ve tacizin önlenmesi sözleşmesi imzalanması, kadınlara ve LGBTİ + lara uygulanan ayrımcılık, şiddet, taciz, mobbingin son bulması, cinsiyet eşitliğinin sağlandığı bir çalışma yaşamı ve ortamı sağlanması için ALANLARDAYIZ!
- Grevli, gerçek bir toplu sözleşme yasasının yapılması, TİS görüşmelerinde kadın taleplerinin ayrı bir başlıkta ve gündemle kadın temsilcilerle ele alınması, mutabakat metninde ayrı başlık altında toplanması için ALANLARDAYIZ!
- İş ve aile yaşamını uyumlaştırma politikaları kapmasında, ev ve bakım yükümlülüklerini kadına yükleyen bir anlayışla kadınlar için kurgulanan esnek, yarı zamanlı çalışma biçimleri terk edilmesi için ALANLARDAYIZ!
- Eşdeğer işe eşdeğer ücret politikası esas alınması, parçalı istihdam politikalarından vazgeçilmesi, güvenceli çalışmanın esas alınması için ALANLARDAYIZ!
- Kamu kreşlerinin yeniden açılması, tüm çalışanların ulaşabileceği yaygınlıkta ücretsiz, nitelikli, anadilinde ve gerektiğinde 7/24 hizmet verilebilmesi için ALANLARDAYIZ!
- Doğum izinlerinin 32 haftaya çıkarılması, devredilemez babalık izninin düzenlenmesi için ALANLARDAYIZ!
- Süt izinlerinin kullanımının önündeki her türlü yasal ve fiili engelin kaldırılması için ALANLARDAYIZ!
- Kadın Bakanlığı’nın kurulması için ALANLARDAYIZ!
- İstanbul Sözleşmesi’nin feshinin iptal edilmesi, 6284 sayılı yasanın etkin uygulanması, yargı paketi adı altında kazanımlarımızı hedef alan nafakanın kaldırılması, “boşanma arabuluculuğu” saldırıların son bulması için ALANLARDAYIZ!
- Eğitim ve sağlık başta olmak üzere kamusal alanın tümüne yayılan dinselleştirme politikalarından vazgeçilmesi için ALANLARDAYIZ!
- Kadınlar için daha fazla yoksulluk, şiddet, göç ve ayrımcılık anlamına gelen savaş politikalarının son bulması. Eşit, özgür ve barış içinde bir arada yaşamın koşullarının sağlanması için ALANLARDAYIZ!
- OHAL Komisyonu’nun lağvedilmesi, OHAL KHK’leri ve geçici 35. madde ile haksız hukuksuz yere işten çıkarılan tüm emekçilerin görevlerine iade edilmesi için ALANLARDAYIZ!
- Kadınların, yönetim ve karar mekanizmalarında eşit katılımını sağlayacak düzenlemelerin yapılması için ALANLARDAYIZ!
- Bütçe hazırlanırken toplumsal cinsiyet eşitliğinin esas alınması için ALANLARDAYIZ!
- HPV (rahim ağzı kanseri) aşısının ulaşılabilir ve ücretsiz olması talebiyle ALANLARDAYIZ!
- Kadın hijyen ürünlerinin ücretsiz olması, istekleri halinde iki gün regl izni düzenlenmesi için ALANLARDAYIZ!. diyerek taleplerini sıraladı.
Kadınlar, Basın Açıklaması'nın ardından halaylarla eylemlerine devam ettiler.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.