Göç İdaresi: Hiçbir İddia Göz Ardı Edilmemektedir.
Göç İdaresi: Hiçbir İddia Göz Ardı Edilmemektedir.
Göç İdaresi Başkanlığı, geri gönderme merkezlerinde gerçekleşen olaylarla ilgili ortaya atılan asılsız iddialara yönelik açıklama yaptı.
Göç İdaresi Başkanlığı, geri gönderme merkezlerine ilişkin yapılan asılsız iddiaları dikkatle incelediğini ve gerekli adli işlemleri başlattığını duyurdu. Başkanlık, tüm şüpheli vakalarla ilgili etkin bir şekilde soruşturma yürütüldüğünü ve hukuka aykırı bir durum tespit edilmesi halinde kanunun öngördüğü müeyyidelerin uygulanacağını belirtti.
Açıklamada, “Herhangi bir hata, kusur veya ihmalin tespiti durumunda kanunun öngördüğü müeyyideler uygulanmaktadır. Hiçbir iddia göz ardı edilmemektedir.” ifadesine yer verildi.
GERİ GÖNDERME MERKEZLERİ VE PERSONEL EĞİTİMİ
Göç İdaresi Başkanlığı, ilgili mevzuat gereği geri gönderme merkezlerinde çalışan tüm personelin “kötü muamele yasağı” hakkında yazılı ve sözlü olarak bilgilendirildiğini ve bu kapsamda çeşitli eğitimlerin verildiğini açıkladı. Eğitimlerin başında temel insan hakları olmak üzere, merkezi denetim süreçleri hakkında da bilgi sağlandığı vurgulandı.
GERİ GÖNDERME MERKEZLERİ SÜREKLİ DENETLENMEKTE
2024 yılı itibarıyla geri gönderme merkezlerinin uluslararası sözleşmeler ve iç hukuka göre, düzenli olarak denetlendiği ifade edildi. Göç İdaresi Başkanlığı, bu denetimlerin hem haberli hem de habersiz bir şekilde yapıldığını belirtti. Bu yıl içinde 631 denetim ve 134 ziyaret gerçekleştiği bildirildi. Başkanlık açıklamasında, “Tüm geri gönderme merkezlerinde barınanlara yemek, temizlik, havalandırma, sağlık hizmetlerine erişim, avukata ve adli yardıma erişim, ailesi ile görüşme, dış dünya ile iletişim, psikososyal destek hizmetleri, tercümanlık, ibadet odaları, dilek-şikayet mekanizması ve benzeri hizmetler kesintisiz olarak sunulmaktadır.” denildi.
HUKUKİ YARDIMA ERİŞİM
Geri gönderme merkezlerinde idari gözetim altında bulunan yabancıların, avukatlarıyla görüşmelerinin avukat-müvekkil mahremiyet kurallarına uygun olarak, görüşme odalarında yapıldığı belirtildi. Göç İdaresi, “Hukuki yardıma erişimde sistemin eksiksiz çalışmasına engel teşkil eden herhangi bir durum bulunmamaktadır.” şeklinde açıklama yaptı.
Geri gönderme merkezlerine gelen avukat sayılarının 27.390 olduğu ve bu görüşmelerin sayısının ise toplamda 239 bin 664 olduğu ifade edildi.
KAPASİTE YÖNETİMİ KAPSAMINDA SEVKLER
Başkanlık, geri gönderme merkezlerinin kapasitelerinin Avrupa İşkencenin ve İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Ceza ve Muamelenin Önlenmesi Komitesi'nin (CPT) belirlediği standartlara uygun olarak oluşturulduğunu belirtti. “Geri gönderme merkezleri arasında yapılan sevkler kapasite yönetimi kapsamında yapılmakta olup söz konusu sevklerin başka bir amacı bulunmamaktadır.” açıklaması yapıldı.
TÜM İŞLEMLER 6458 SAYILI KANUNA UYGUN
Açıklamada, tüm geri gönderme merkezlerinde uygulanan işlemlerin, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'na uygun şekilde gerçekleştirildiği ve hiçbir yabancının hukuka aykırı bir şekilde geri gönderme merkezlerinde tutulmadığı vurgulandı. “Gerçekle hiçbir ilgisi olmayan bu haksız ithamlar, ülkemizin hukuk, insan hakları ve medeniyet değerlerimizi temel alan göç yönetimi faaliyetlerine gölge düşürmeyi amaçlamaktadır.” ifadesiyle, yapılan asılsız iddialara tepki gösterildi.
Göç İdaresi, “Geçmişte olduğu gibi günümüzde de ülkemiz mazlumlara yardım elini uzatmaktadır. Diğer taraftan ülkemiz, düzensiz göçle mücadele de dahil tüm göç yönetim süreçlerini insan haklarına uygun olarak yürütmektedir.” dedi.
KAMUOYUNA YANILTICI BİLGİLER YAYANLARA SUÇ DUYURUSU
Son olarak, “Hiçbir kanıta dayanmayan provokatif ve tek taraflı iddialar üzerinden devlet kurumlarını karalamayı ve algı oluşturmayı amaçlayan, kamuoyunu yanıltıcı bilgileri alenen yayan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur.” açıklaması yapıldı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.