Komisyon Başkanı Yapı Denetim Şirketinin Ortağı Çıktı!
Komisyon Başkanı Yapı Denetim Şirketinin Ortağı Çıktı!
6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin On Bir İlde yıkıma yol açtığı Adıyaman'a ilişkin bir skandal daha ortaya çıktı.
Adıyaman Belediye Meclisi'nde İmar Komisyonu Başkanı olarak göre yapan AKP'li Mehmet Gaffar Kingir'in, kentteki yapı denetim şirketinin de ortağı olduğu ortaya çıktı.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük çaplı yıkıma yol açtığı kentlerden olan Adıyaman'a ilişkin yeni bir detay ortaya çıktı. Adıyaman Belediye Meclisi’ne AKP kontenjanından giren ve İmar Komisyonu Başkanlığı’nı yürüten Mehmet Gaffar Kingir’in, kentte faaliyet gösteren Adıyaman Denge Yapı Denetim Limited Şirketi’nin de ortağı olduğu öğrenildi.
BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre Adıyaman Denge Yapı Denetim Limited Şirketi, 19 Ağustos 2010 tarihinde iki ortak ile kuruldu. Şirketin hisseleri sürekli el değiştirse de kurucu ortaklardan Mehmet Gaffar Kingir’in ortaklığı devam etti. Şirketin ortakları 20 Aralık 2022 tarihi itibarıyla, Mehmet Gaffar Kingir ve Hacı Yusuf Durmuş olarak kayıtlara geçti.
DENETLENMEYEN YAPILAR
Kingir’in, kurucusu olduğu şirketin sorumluluğunda bulunan 3 yapıyı, Yapı Denetimi Kanunu’ndaki hükümler doğrultusunda denetlemediği belirlendi. Kingir ile şirkette görevli Y.K’nin, sorumluluklarındaki yapıları denetlemediği gerekçesiyle 5 Aralık 2021’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nden aldığı ceza şu ifadelerle duyuruldu:
"Adıyaman Denge Yapı Denetim’in sorumluluğunda bulunan 1291474, 1291471 ve 1619678 YİBF numaraları yapıları kanun hükümleri doğrultusunda denetlemediği anlaşılan sorumlu denetim elemanı Mehmet Kingir’in üç yıl süre ile herhangi bir yapı denetim veya laboratuvar kuruluşunda teknik bir görev almaması ve başka bir kuruluşunun ortağı da olmaması uygun görülmüştür"
İLGİLİ KANUN MADDELERİ
Kingir’in yerine getirmediği gerekçesiyle ceza aldığı Yapı Denetimi Hakkındaki Kanun'un ilgili maddeleri şu hükümleri içeriyor:
- Yapı denetimini üstlendiğine dair ilgili idareye taahhütname vermek, bu yapıya ilişkin bilgileri yapı ruhsatı düzenleme tarihinden itibaren 7 gün içinde Bakanlığa bildirmek.
- İş yerinde, çalışmaların, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına göre düzenlenmesi gereken sağlık güvenlik planına uygun olarak yapıldığını kontrol etmek ve gerekli tedbirlerin alınması için yapı müteahhidini yazılı olarak uyarmak, uyarıya uyulmadığı takdirde durumu ilgili Çalışma ve İş Kurumu il müdürlüğüne bildirmek.
- Denetim personelinin görevi başında bulunmaması veya yapı denetim kuruluşunun denetim personeline görevi ile ilgili yazılı olarak bilgi vermediğinin anlaşılması. Mevzuatın öngördüğü evrakın tanziminde eksiklik veya kusur bulunması.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.