ITUC'e Göre Türkiye Çalışanlar İçin En Kötü 10 Ülke Arasında
ITUC'e Göre Türkiye Çalışanlar İçin En Kötü 10 Ülke Arasında
ITUC raporunda Türkiye çalışanlar için en kötü 10 ülke arasında yer alırken gerekçe olarak grev yasakları ve sistematik sendika düşmanlığı gösterildi.
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun (ITUC) 148 ülkeyi kapsayan Küresel Haklar Endeksi'ne göre Türkiye 2022'de işçiler için en kötü 10 ülkeden biri.
İşçi hakları ve çalışma hayatına göre yapılan değerlendirmeye göre Türkiye'nin dışında işçiler için en kötü diğer ülkeler; Belarus, Brezilya, Kolombiya, Mısır, Myanmar, Filipinler, Esvatini ve Guatemala.
Nedenler sıralandı
Euronews'ta yer alan habere göre Türkiye'nin en kötü 10 ülke arasında yer almasının sebebi: Grev yasakları, sendikacıların tutuklanması ve sistematik sendika düşmanlığı.
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun geçen yılki raporunda da Türkiye en kötü 10 ülkeden birisiydi.
Endeks ülkeleri 5+1 gruba ayırıyor: 1,2,3,4,5 ve 5+. İşçi hakları açısından en iyi grup 1. En kötü grup ise 5 numara. 5+ ise hukukun üstünlüğü ilkesi bulunmadığından işçi haklarının garanti altına alınamadığı ülkeleri gösteriyor.
Türkiye 5. grupta yer alıyor. 5. grup "işçi haklarının garanti altında olmaması" anlamına geliyor. 5. grupta Türkiye'nin dışında Irak, İran, Pakistan ve Çin gibi ülkeler de yer alıyor. Endeks bunların içinden en kötü 10 ülkeyi tespit ediyor. 4. grup hakların sistematik ihlalini; 3. grup hakların düzenli ihlalini, 2. grup hakların ihlalinin tekrar edilmesini ve 1. grup ise ara sıra hak ihlalini gösteriyor.
En iyi ülkeler Avrupa'dan
Endekste 1. grupta 9 ülke yer alıyor. Bunlar işçi haklarının en iyi olduğu ülkeler: Almanya, Avusturya, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, İrlanda, İtalya, Norveç ve İsveç.
ITUC raporunda dünyada yükselen enflasyona ve ekonomik duruma vurgu yaparken "İşçi hakları çöküyor" ikazı yaptı.
2022 Temmuz Verileri Sendikaların Üye Sayısı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre 2022 yılı Temmuz ayında Türkiye'de 20 işkolunda 7 Sendika Konfederasyonuna bağlı 115 sendika var. Bunlardan 56 tanesi ülke barajını geçmiş durumda.Herhangi bir konfederasyona bağlı olmayan bağımsız sendika sayısı ise 113 olup bu sendikalardan sadece 4 sendika barajı geçenler arasında yer almaktadır.Bakanlık verilerine göre Türkiyede toplam kurulu yasal sendika sayısı 218 olup sadece 60 tanesi barajı geçebiliyor.Türkiyede 15 Milyon 987 Bin 428 çalışan var. Bunlardan sendikalara üye olan çalışan sayısı 2 Milyon 280 Bin 283 olup çalışanların örgütlülük oranı toplam çalışan sayıya göre % 14.26 dır.
Sendika İşkolu Barajı Nedir?
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesini düzenleyen Kanun'un “Yetki” başlıklı 41. maddesi, toplu iş sözleşmesi akdetme ehliyetine sahip bir işçi sendikasının, toplu iş sözleşmesinin ilgili olduğu işkolunda başka bir deyişle sendikanın kurulu olduğu işkolunda çalışan tüm işçilerin en az % 1 kadar üyeye sahip olması ve bir işyerinde çalışanlar adına sözleşme yapabilmek için örgütlendiği işyerinde %50 den fazla üye sayısı şartını aramaktadır.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.