Türkiye Bu Dalda Afrika'nın Gerisinde, Avrupa'nın Önünde!
Türkiye Bu Dalda Afrika'nın Gerisinde, Avrupa'nın Önünde!
TÜİK 2022 Dünya Nüfus Günü'nde dünya nüfusuna dair detayları paylaştı.Bu paylaşıma göre Afrika ülkelerinin gerisinde Avrupa ülkelerinin önünde yer aldık.
Birleşmiş Milletler tahminlerine göre, ülkelerin çocuk nüfus oranlarında Afrika ülkeleri dünya ortalamasının üstünde yer aldı. Türkiye ise Avrupa'yı geçerken, dünya ortalamasının altında kaldı.
Nüfus sayısında Türkiye ilk 20 ülke arasında yer alırken (18.), genç nüfus ve çocuk nüfus oranlarında dünya ortalamasının altında kaldı.Çocuk nüfus oranında ilk 10 ülkeyi Afrika ülkeleri oluştururken, son 10 ülkede ise Avrupa 6 ülke ile yer aldı.
Çocuk nüfus oranı için dünya ortalaması yüzde 30 olurken, Türkiye yüzde 26,9 ile ortalamanın altında kaldı.Çocuk nüfus oranında ilk sırada Nijer (%56,4) yer alırken, bu ülkeyi Mali, Çad, Somali, Angola, Uganda, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Burundi, Burkina Faso, Mozambik takip etti.
Çocuk nüfus oranında son sırada yüzde 14,9 ile Singapur olurken, bu ülkeyi Japonya, Kore Cumhuriyeti, İtalya, Portekiz, Katar, Yunanistan, Almanya, Malta ve İspanya takip etti.
Türkiye, çocuk nüfusu oranında Afrika ülkelerinin gerisinde kalırken, tüm Avrupa ülkelerinin önünde yer aldı.Avrupa'da yüzde 26,9 ile çocuk nüfus oranında zirvede bulunan Türkiye'yi, İrlanda, Fransa ve İsveç takip etti.
Genç nüfus oranında da Afrika ülkeleri listenin başında yer aldı.
Genç nüfus oranı için dünya ortalaması yüzde 15,4 olurken, Orta Afrika Cumhuriyeti yüzde 22,6 ile ilk sırada yer aldı. Orta Afrika Cumhuriyeti'ni Afganistan, Nepal, Gine, Etiyopya, Doğu Timor, Zambiya, Malavi, Somali, Uganda takip etti.
Türkiye yüzde 15,3 ile dünya ortalamasının hemen altında yer alırken, listenin son sırasında Letonya yer aldı.
Türkiye, genç nufüs oranında Avrupa Birliği üyelerinin önünde yer aldı.Yaşlı nüfus oranında Avrupa ülkeleri başı çekiyor
Yaşlı nufüs oranı verilerine bakıldığında ise dünya ortalaması yüzde 9,6 olarak belirlenirken, listenin zirvesinde Japonya (%28,7) yer aldı. Japonya'yı takip eden ülkelerin tamamı Avrupa ülkeleri (İtalya, Portekiz, Finlandiya, Yunanistan, Almanya, Malta, Bulgaristan, Hırvatistan, Slovenya) oldu.
Türkiye yüzde 9,7 ile yaşlı nüfus oranında dünya ortalamasının hemen üstünde yer aldı.Yaşlı nüfus oranının en düşük olduğu ülke ise Birleşik Arap Emirlikleri (% 1,4) oldu.
Türkiye'nin yaşlı nüfus oranı Avrupa ülkelerinin tamamının altında kaldı. AB ülkelerinin yaşlı nüfus oranı ortalaması yüzde 21,1 oldu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.